Dlaczego warto pić kozie mleko?
Chociaż mleko kozie nie jest tak popularne, jak to pochodzenia krowiego, to jest od niego dużo zdrowsze. Zwolenników przyciąga intensywny smak, a przeciwników odstrasza mocny zapach. Mimo to, trudno o lepsze mleko niż kozie.
Mleko kozie jak mleko matki
Skład koziego mleka jest najbardziej zbliżony do tego, które produkują gruczoły mleczne kobiet w ciąży. Dlatego to najbardziej zbliżone do ideału pożywienie. Skład ten często zależy od gatunku kóz, ale zawiera bardzo dobrze wpływające na organizm tłuszcze i białka. Tak jak mleko matki jest źródłem wapnia, fosforu, witaminy B i potasu. Kształtuje układ odpornościowy i bardzo dobrze wpływa na system nerwowy.
Na alergie, cholesterol i anemię
Mleko kozie może być podawane osobom, które cierpią na nietolerancję laktozy – zawartość tego składnika jest bardzo niewielka. Produkt może być więc stosowany jako zamiennik mleka krowiego, ale w niezbyt dużych ilościach. Często alergenem jest także kazeina, która znajduje się w mleku krowim, a w kozim jest jej szczątkowa ilość. Należy jednak pamiętać, że produkt także może uczulać, więc najbezpieczniej będzie, jeśli wcześniej zasięgnie się rady lekarza.
Mleko kozie ma także zbawienne działanie na obniżenie złego cholesterolu. Jest źródłem kwasów omega-6, które skutecznie redukują cholesterol, a także wpływają na poziom trójglicerydów we krwi. Ich zbyt duża ilość w organizmie przyczynia się do wystąpienia chorób serca.
Produkt pomaga wrócić do zdrowia anemikom – ta choroba jest długotrwała w leczeniu i wymaga odpowiedniej diety. Bogate w magnez, wapń i fosfor mleko kozie skutecznie uzupełnia niedobory tych pierwiastków w organizmie osób z anemią. Wspomaga także wchłanianie żelaza i jego wykorzystanie oraz regenerację hemoglobiny – te dwa czynniki są zazwyczaj powodem anemii.
Zobacz również:
Jeszcze więcej plusów
Kozie mleko polecane jest także szczególnie dla dzieci – korzystnie wpływa na mineralizację kości oraz poprawia przyrost masy ciała. Dzięki dużej zawartości wapnia kości są mocne i odporne na złamania, a zębów nie dotyka próchnica. Znacznie podwyższa odporność i chroni przed szkodliwymi mikroorganizmami, ponieważ odkwasza organizm. Ze względu na wysoki poziom aminokwasów siarkowych, na przykład metioniny, poprawia metabolizm dziecka i przyczynia się do prawidłowego wzrostu.
Mleko kozie bardzo dobrze wpływa także na układ pokarmowy i pomaga pozbyć się zaparć. Wspomaga system nerwowy, dzięki zawartości tauryny, która stymuluje cały układ. Polecane jest osobom, które cierpią na zaburzenia snu. Mleko kozie jest źródłem serotoniny, czyli hormonu szczęścia, dzięki któremu organizm jest zdrowszy i mniej odczuwa ból. Poprawia także pamięć i wspomaga mózg, który więcej zapamiętuje oraz jest bardziej odporny na stres.
Dzięki temu, że kuleczki tłuszczu mleka koziego są mniejsze od tych w mleku krowim, jest ono szybciej trawione. Nie obciąża także w takim stopniu żołądka i przyczynia się do lepszej pracy jelit. Mniejsza zawartość tłuszczu, a większa białka i składników mineralnych, czynią kozie mleko znacznie zdrowszym niż pochodzenia krowiego.
Produkt ma także korzystny wpływ organizm kobiet w ciąży, ponieważ zawiera dużą ilość kwasu foliowego. Jest też naturalnie homogenizowane, więc to źródło bardzo zdrowych kultur bakterii, które wspomagają odporność nie tylko przyszłych mam, ale także każdej osoby. Mleko kozie poleca się również pacjentom, zmagających się z nowotworem i stwardnieniem rozsianym. Pomaga także chorym na schorzenia płucne i owrzodzenie żołądka.
Mleko kozie na skórę
Warto także wspomnieć, że kozie mleko doskonale wpływa na skórę – ma właściwości silnie nawilżające i odżywiające. Szczególnie zalecane jest kobietom, które na co dzień zmagają się z cerą naczynkową – kozie mleko skutecznie zwalcza pajączki i zamyka naczynka.
Jak najlepiej smakuje kozie mleko?
Kozie mleko ma specyficzny, słonawo-słodki smak. Nie każdemu może przypaść do gustu, ale intensywny posmak można łatwo zamaskować, dodając miód lub odrobinę wanilii. Najlepiej nadaje się ono do koktajli owocowych ze względu na to, że jest gęściejsze niż mleko krowie. Jest więc dobrym pomysłem na drugie śniadanie – pożywne, zdrowe i lekkostrawne. Smacznie komponuje się także z płatkami kukurydzianymi i kaszą-manną. Nie należy dodawać mleka koziego do wypieków i deserów.
Warto przełamać się i pić kozie mleko, nawet jeśli nie smakuje wyjątkowo dobrze. Jest źródłem wielu witamin, składników odżywczych i pierwiastków, które wpływają bardzo korzystnie na cały organizm – od układu pokarmowego, przez system nerwowy, aż po skórę. Dlatego zdrowo będzie wprowadzić mleko kozie do swojego codziennego jadłospisu i przekonać się o jego dobroczynnym działaniu.
Paulina Padzik
Komentarze do: Dlaczego warto pić kozie mleko?