Dodatki do żywności, do czego służą?
Jak podaje francuska agencja ANSES (Narodowa Agencja ds. bezpieczeństwa sanitarnego produktów spożywczych, środowiska oraz pracy, Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail), dodatek do żywności jest substancją, która zazwyczaj nie jest konsumowana jako produkt spożywczy albo używana jako składnik jedzenia.
Dodawany jest on w celach technologicznych w stadium produkcji, przetwarzania, przygotowywania, przerabiania, pakowania, transportu albo przechowywania żywności. Jest on dopuszczony do użytku, jeśli chodzi o jedzenie dla ludzi, jedynie wtedy, kiedy niczym nie zagraża zdrowiu konsumentów w stosowanych dawkach.
Zobacz również:
Cztery podstawowe zadania dodatków do żywności
Dodatki te, które nie zagrażają konsumentom, mają cztery podstawowe funkcje:
- jako konserwanty, zapewniają zdrową jakość produktów żywnościowych;
- jako barwniki, słodziki oraz inne wzmacniacze smaku, poprawiają zarazem wygląd oraz smak żywności;
- zagęszczacze oraz środki żelujące zapewniają żywności wyjątkową teksturę;
- w końcu, jako środki emulgujące, stabilizujące oraz antyzbrylające gwarantują dobrą stabilność produktu.
Komentarze do: Dodatki do żywności, do czego służą?