Niektóre dodatki do żywności – stosowane w prawie wszystkich przetworzonych produktach spożywczych – mogą być częściowo odpowiedzialne za choroby zapalne jelit.
Według badań przeprowadzonych przez naukowców na Cornell University dodatki do żywności mogą prowadzić do otyłości, cukrzycy oraz do zapalenia jelit. Wyniki rozważań opublikowano w czasopiśmie Nature.
Naukowcy odkryli, iż dodatki detergentowe oraz emulgatory (odpowiedzialne za poprawę tekstury i za trwałość żywności) zmieniają skład flory bakteryjnej jelit. W efekcie osoby spożywające przetworzone produkty spożywcze są narażone na różnego rodzaju zapalenia.
Zobacz również:
Ludzkie jelito jest domem dla około stu bilionów bakterii. Flora bakteryjna odgrywa z kolei bardzo ważną rolę w metabolizmie. Zakłócenie mikrobiomu (czyli flory bakteryjnej) prawdopodobnie przyczynia się do rozwoju chorób zapalnych.
Naukowcy prowadzący badania na temat potencjalnie szkodliwych dodatków do żywności podkreślają, iż środki testowania przetworzonych produktów okazują się wciąż mało wystarczające i efektywne.
Komentarze do: Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę