Domowe sposoby na grypę
Z roku na rok coraz większa liczba Polaków umiera na grypę i powikłania pogrypowe (szacuje się, że co roku jest to około 3000 osób). Charakteryzuje się ona bólami mięśni i stawów, gorączka, osłabienie organizmu, bóle głowy i gardła. Często wymienionym objawom towarzyszy przewlekły, suchy, męczący kaszel. Nieleczona może przyczyniać się do powstania powikłań, zwłaszcza u dzieci i niemowląt.
Sposób stary jak świat – rosół z kury
Badania dowiodły, że te stary i powszechnie znany sposób na grypę jest naprawdę skuteczny. Ma on bowiem właściwości, które pomagają organizmowi walczyć z chorobą. Powołując się na badania, naukowcy dowiedli, że półtorej szklanki rosołu może zredukować stan zapalny w dolnych drogach oddechowych, często nękający chorych na grypę.
Przypuszcza się, że niektóre substancje zawarte w rosole osłabiają neurofile (białe krwinki odpowiedzialne za gromadzenie śluzu w płucach, a to oznacza iż także stan zapalny).
Co ciekawe, dowiedziono, że taki sam wpływ na stan zdrowia człowieka ma rosół gotowany w domu, jak i ten kupowany w kostkach w supermarketach. Zatem jeśli nie masz siły na przygotowanie i kilkugodzinne gotowanie rosołu, wystarczy, że wyślesz kogoś po Gorący Kubek lub kostki rosołowe.
Rosół ma jeszcze jedną zaletę, wdychanie oparów znad garnka (tu niestety kostki się nie sprawdzą), może pomóc w udrożnieniu zatkanego nosa – przynajmniej doraźnie.
W walce o odporność
Skutecznym środkiem jest także gromadzenie w organizmie substancji uodparniających. Warto więc włączyć pewne dodatki, do swojego jadłospisu w trakcie choroby, np. rozmaryn, szałwię, tymianek bądź karczochy. Zwolennicy naturalnych metod leczenia polecają także spożywanie dużych ilości czosnku – jest on przydatny w profilaktyce infekcji dróg oddechowych.
Zobacz również:
Aby organizm mógł zwalczać chorobę, musi dysponować silnym i sprawnym układem odpornościowym. Warto zastosować także inne produkty zwiększające jego wydolność. Odwołując się do prostszych przepisów, korzystnym będzie picie ciepłej wody, z sokiem z cytryny oraz – co ważne! – skórką cytrynową.
Powszechnie znanym jest także korzeń żeń-szenia. Neutralizuje on działanie wolnych rodników w czasie stresu. Co więcej, pobudza układ odpornościowy do wydzielania pewnych hormonów niezbędnych wręcz, do obrony immunologicznej.
Nie wolno także zapomnieć o coraz częściej stosowanym w kuchni – imbirze! Korzeń imbiru dba o regulację stężenia związków ważnych dla odporności. Działa kojąco na organizm, chroniąc do przed skutkami zimna i wiatru.
Cynk, kwercetyna, witamina C!
Na pewno w walce z wirusami organizm wspomogą witamina C, kwercetyna oraz cynk. Powszechnie wiadomo w jakich potrawach można znaleźć witaminę C, jednak dla przypomnienia zamieszczę kilka przykładów: papryka, truskawki, owoce cytrusowe oraz kiwi. Produkty te mogą pomóc w hamowaniu rozwoju choroby oraz złagodzić objawy i skrócić czas ich trwania. Nie wolno jednak zapominać, że witamina C nie jest lekarstwem na grypę.
Kwercetyna znana jest jako substancja działająca na organizm antyhistaminowa, czyli blokując wydzielanie histaminy odpowiedzialnej za zatkany nos, kichanie, łzawienie oraz swędzenie dróg oddechowych. Znajdziemy ją także w konkretnych produktach spożywczych, takich jak: czerwona cebula, jabłka, owoce leśne, a także śliwki.
Naukowcy dowiedli, że cynk działa kojąco, łagodząc objawy przeziębienia i grypy. Co więcej ma duży wpływ na czas trwania choroby (co oznacza, że jego spożywanie może znacznie skrócić czas trwania choroby). Znajdziemy go w kurczaku, wołowinie oraz orzechach nerkowca.
Autor:
Ariana Jeż
Komentarze do: Domowe sposoby na grypę