Domowe sposoby na odporność organizmu
Zima to okres, w którym nasza odporność jest bardzo osłabiona. Skrajne temperatury, kichające, kaszlące i dmuchające w chusteczki osoby dookoła nas to główne czynniki wpływające na jej osłabienie. Aby w miarę możliwości uniknąć chorób w tym ciężkim dla zdrowia okresie, powinniśmy szczególnie wzmocnić swoją odporność.
Nie potrzebujemy do tego ani lekarza ani lekarstw, wystarczy wprowadzenie do naszych codziennych czynności kilku dodatkowych, naprawdę przyjemnych oraz udoskonalenie tych, które stosujemy. Oto niektóre z nich.
Pożywne śniadanie
Nasz organizm potrzebuje pożywienia, aby móc skutecznie prowadzić walkę z drobnoustrojami. Po nocy, w trakcie której organizm traci energię potrzebny jest sowity zastrzyk nowej, jak najbardziej wartościowej energii. Takim zastrzykiem bez wątpienia będzie pełnowartościowe śniadanie, w którego skład powinny wejść produkty bogate w węglowodany (ciemne pieczywo, płatki), białko (nabiał, wędliny, ryby, jajka) i witaminy (owoce, warzywa). Najważniejszymi witaminami są witamina A, B6 i C, które chronią przed infekcjami.
Sen
Bez wątpienia wypoczęty organizm wzmacnia naszą odporność. Starajmy się spać 8 godzin w ciągu doby, to optymalny czas na regenerację naszego organizmu.
Zobacz również:
Ograniczenie spożycia alkoholu
Alkohol jest czynnikiem, który silnie osłabia naszą odporność. Wzmaga on procesy zapalne i zatrzymuje produkcję leukocytów, które są komórkami układu odpornościowego. Co więcej, etanol zawarty w alkoholu upośledza funkcje białka TRL4, które informuje komórki układu odpornościowego o niebezpieczeństwie i daje sygnał do obrony.
Poza tymi trzema niezwykle istotnymi czynnikami ogromny wpływ na naszą odporność ma to, co jemy. Samo śniadanie jest bardzo ważne, ale w ciągu całego dnia również starajmy się dodawać do naszych potraw jak najbardziej wartościowe składniki, a wieczorem wypijać kubek ciepłej herbaty z imbirem, miodem i cytryną, które sprawią, że zapomnimy o wszelkich przeziębieniach.
Imbir
Imbir poza swymi właściwościami bakteriobójczymi i odkażającymi posiada również szereg innych właściwości, m. in. antygrzybiczne, przeciwzapalne, rozgrzewające, działa rozkurczowo i żółciopędnie, chroni żołądek, zapobiega wrzodom, zmniejsza liczbę ataków migreny itd.
Cytryna
Cytryna jako królowa witaminy C jest niezaprzeczalnym faworytem, jeśli mowa o naszej odporności. Co więcej, jest dobrym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B i E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.
Czosnek
Mobilizuje układ odpornościowy, ale co ważniejsze, działa bakteriobójczo dzięki zawartości allicyny, która ponadto zwiększa aktywność białych ciałek krwi.
Miód
Nie od dziś wiadomo, że miód to istna skarbnica witamin, mikroelementów i enzymów, które działają mobilizująco na nasz układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowym codziennie powinniśmy zjadać przynajmniej po łyżce miodu. Bardzo dobrym sposobem jest picie na czczo co rano szklanki wody, w której przez noc rozpuściła się łyżka, dwie miodu. Mając całą noc miód spokojnie się rozpuści nawet w zimnej wodzie, przez co nie straci swoich cennych właściwości.
Aleksandra Duda
Komentarze do: Domowe sposoby na odporność organizmu (1)
odporność
1Ja domowym sposobom nie ufam, nie ma co eksperymentować ze zdrowiem. Lepiej kupić sprawdzony lek, który jest skuteczny i bezpieczny. Np. na opryszczkę wystarczy nakładać endvir, a nie jak niektórzy eksperymentować z cebu... pokaż całość