Domowe sposoby na rany
Rany takie jak zadrapania, oparzenia czy skaleczenia zdarzają się codziennie każdemu z nas. Najczęściej pozostają po nich nieestetyczne blizny, których nigdy nie da się usunąć całkowicie domowymi sposobami.
Nic więc dziwnego, że większość z nas chce się jak najszybciej pozbyć szpecących ran w taki sposób, aby nie pozostało po nich śladu.
Oparzenia
Głębokość oparzenia wyrażana jest w stopniach. Nigdy nie należy podejmować samodzielnej próby wyleczenia oparzenia III i IV stopnia, a czasami nawet II. Natomiast drobniejsze rany, które zdarzają się w domu są łatwe do opanowania.
Podczas oparzenia I i II stopnia kluczowe są pierwsze minuty – nie należy więc zwlekać i odkładać opatrzenia rany na później. Opóźnienia wpływają nowiem na proces gojenia się.
WODA – najpopularniejszym sposobem przynoszenia ulgi zaraz po oparzeniu jest oblanie skóry chłodną wodą. Często jednak pojęcie „chłodna woda” mylone jest z „zimną wodą”, a to jest błędem. Zimny natrysk lub lód może pogorszyć stan oparzenia.
MLEKO – kompres z mleka jest doskonałym i prostym sposobem na przyniesienie ulgi i przyspieszenie gojenia. Należy namoczyć gazę i przyłożyć do rany lub bezpośrednio zanurzyć oparzoną skórę w mleku.
PASTA DO ZĘBÓW – należy wieczorem nałożyć na ranę grubą warstwę zwykłej pasty do zębów, a rano ją zmyć. Dzięki temu zabiegowi ból będzie zdecydowanie mniejszy.
MYDŁO – po upłynięciu 24 godzin należy delikatnie wymyć poparzony obszar wodą z mydłem. Ważne jest, aby rana pozostawała czysta i sucha – odradza się jednak stosowanie opatrunków, ponieważ spowalnia to gojenie się.
Zobacz również:
MIÓD – przynosi uczucie chłodu, działa przeciwbólowo i przyśpiesza gojenie. Należy posmarować ranę cienką warstwą miodu i pozostawić na skórze.
MUSZTARDA – przy drobnych oparzeniach najbardziej polecane jest posmarowanie rany odrobiną musztardy – zredukuje ona ból i uczucie pieczenia, a także powstrzyma powstawanie bąbli i blizn.
DIETA I WITAMINY – gojenie się rany na pewno przyśpieszy prawidłowa dieta: należy jeść dużo cytrusów, ziemniaków i brokułów, które zawierają pomocną przy oparzeniach witaminę C. Podobne właściwości mają również witaminy A i E, które znajdują się w zielonych owocach i warzywach, w płatkach zbożowych i orzechach.
Można wykorzystać samą witaminę E w płynie, którą należy nałożyć bezpośrednio na ranę – pomoże to w zapobieganiu powstawania blizny.
Skaleczenia i zadrapania
Skaleczenie to przerwanie ciągłości skóry, podczas którego występuje niewielka utrata krwi i tworzy się skrzep. Charakterystyczne uczucie towarzyszące skaleczeniu to pieczenie i ból zranionego miejsca, zaczerwienienie oraz obrzęk.
Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić jest umycie i odkażenie rany, a następnie założenie opatrunku – niezbędny do tego jest plaster oddychający bądź bandaż. Nie poleca się przykładania do rozcięcia waty lub ligniny, ponieważ trudno jest ją potem odkleić i może spowodować zanieczyszczenia. Jeżeli skaleczenie jest głębokie lub zabrudzone np. ziemią, najlepiej skontaktować się z lekarzem.
OKŁAD Z KAPUSTY – kapusta często nazywana jest naturalnym antybiotykiem, który przyśpiesza gojenie. Należy pokroić kapustę w drobne kawałki, a następnie przyłożyć do rany i zabandażować. Okład najlepiej zmieniać co około 4 godziny.
OKŁAD Z CEBULI – podobnie jak w przypadku kapusty, należy ją pokroić i przyłożyć do radny, po czym zabandażować.
ALOES – należy pokroić go na plasterki i przyłożyć do rany miejscem, które wypuszcza sok. Następnie zabandażować. Najlepiej zmieniać okład co kilka godzin.
Aby przyśpieszyć gojenie się rozcięcia lub zadrapania należy unikać noszenia odzieży ze sztruksu bądź ortalionu. Najlepiej również nie wkładać ubrać z naszywkami i aplikacjami, które mogłyby podrażnić ranę i tym samym opóźnić jej zagojenie.
Komentarze do: Domowe sposoby na rany