Dowiedz się, jakie produkty spożywać, by złagodzić objawy alergii
2. Pomarańczowy i żółty!
Do zalecanych warzyw pomarańczowych zaliczyć można: marchew, morele, papaję, mango, pomarańczową paprykę, dynię oraz kabaczek. Warto także wymienić kilka produktów barwy żółtej: melony, żółtą paprykę, kukurydzę cukrową, żółte pomidory.Zawierają najbardziej znany karetonoid, czyli beta-karoten. Karotenoidy jako przeciwutleniacze, chronią rośliny przed szkodliwym działaniem promieni UV i podobną funkcję pełnią w organizmie człowieka. Są źródłem witaminy A, której niedobór przejawia się w gorszym wyglądzie włosów, paznokci czy skóry. Pomarańczowe barwy chronią ponadto skórę przed działaniem wolnych rodników i naprawiają zniszczone struktury DNA, zapobiegając procesowi starzenia.
Komentarze do: Dowiedz się, jakie produkty spożywać, by złagodzić objawy alergii