Dowiedz się, jakie produkty spożywać, by złagodzić objawy alergii
4. Niebieski/fiolet
Polecanymi warzywami z grupy niebiesko-fioletowej są borówki amerykańskie, czerwone winogrona, jeżyny, kapusta modra, buraki, rodymenia palczasta, brokuł o fioletowych różyczkach.Warzywa fioletowe zawdzięczają swoją barwę antocyjaninie, która ma niezwykłe właściwości antyutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pomaga zwalczać infekcje układu moczowego i pokarmowego.
Odcienie fioletu chronią nasz organizm przed guzami nowotworowymi oraz ułatwiają rozpuszczanie śluzu w układzie oddechowym, przynosząc ulgę prze schorzeniach tchawicy i oskrzeli. Przeciwdziałają ponadto starzeniu się komórek, zawierają dużo witaminy C i polifenoli.
Komentarze do: Dowiedz się, jakie produkty spożywać, by złagodzić objawy alergii