Małe dzieci coraz częściej mają alergię na mleko oraz jaja - jest to teza naukowców z National Jewish Health. Ponad 70 procent dzieci w wieku przedszkolnym ma alergię pokarmową, co jest ogromnym wzrostem w przeciągu ostatnich trzech lat. Co więcej - naukowcy odkryli również, że opiekunowie nie podają odpowiednich leków u ponad 70 procent małych alergików, co może potencjalnie wpływać na zdrowie chorych.
"Nasze wyniki jasno wskazują, że opiekunowie oraz rodzice małych dzieci muszą być bardziej czujni na to, na co może mieć alergie ich potomek. Również należy zwrócić szczególną uwagę na dobre i systematyczne leczenie małych dzieci", powiedział główny autor badania i asystent profesora pediatrii na National Jewish Health.
"Mamy jednak dla opiekunów, pracowników opieki zdrowotnej oraz rodziców opracowane różne strategie, które mogą prowadzić do bezpiecznego leczenia małych dzieci uczulonych na jedzenie", zakończył.
Zobacz również:
Badanie objęło obserwacją 512 dzieci w wieku 3-15 miesięcy, przez około trzy lata.
Dokumentowane były wszystkie reakcje alergiczne na żywność.
W okresie tych 36 miesięcy, dzieci doświadczyły 1171 reakcji alergicznych na żywność.
Spośród 512 dzieci uczestniczących w badaniu, 145 (28 procent) nie miało żadnych reakcji alergicznych, 98 (19 procent) miało jedną reakcję, a 269 (53 procent) miało więcej niż jedną reakcję.
Nieco ponad 11 procent (134 przypadki) to dzieci, których reakcje były bardzo ciężkie i obejmowały takie objawy jak obrzęk gardła, trudności w oddychaniu, nagły spadek ciśnienia krwi, zawroty głowy i omdlenia.
Komentarze do: Dzieci coraz częściej mają alergię na pokarmy