Partia nasion kozieradki egipskiego pochodzenia jest prawdopodobnie przyczyną dwóch epidemii bakterii E. coli, które uderzyły prawie równocześnie w Niemcy i we Francję, stwierdziła niedawno EFSA (europejskie władze ds. bezpieczeństwa żywności), precyzując, że nasiona te są jeszcze dostępne na rynki europejskim.
Agencja EFSA stwierdza w raporcie, iż partia nasion kozieradki importowanych z Egiptu jest wspólnym najbardziej prawodopodobnym powiązaniem między obiema epidemiami. Agencja dorzuca jeszcze, iż liczba krajów w Europie, które otrzymały podejrzane partie, jest większa, niż sądzono.
Agencja europejska jeszcze później ogłosiła konieczność nałożenia czasowego zakazu na import niektórych nasion pochodzących z Egiptu.
EFSA dorzuca także, że wszystkie kraje członkowskie Unii europejskiej powinny się upewnić, że wszystkie nasiona zaimportowane od pewnego dowstawcy egipskiego między 2009 a 2010 rokiem powinny być usunięte z rynku, przebadane i zniszczone.
Nasiona te zostały zaimportowane przez dużego dystrybutora niemieckiego, precyzuje agencja sanitarna. Następnie, zostały sprzedane do 70 innych firm: do 54 w Niemczech, które są sercem epidemii, oraz do 16 w jedenastu innych krajach europejskich. Trzeba tygodni, zanim uda się określić, gdzie dokładnie te nasiona zostały sprzedane.
Zobacz również:
Szczep bakterii E. coli O104-H4 aż do tej pory spowodował śmierć ponad 50 osób (49 w Niemczech, jeden zgon w Szwecji oraz jeden w Stanach Zjednoczonych). Ponad 4 000 osób również zachorowało w Niemczech, od początku epidemii w maju, a 851 spośród nich zachorowało również na syndrom hemolityczno-uremiczny (HUS), który jest ciężkim powikłaniem zatrucia E. coli i może spowodować niewydolność nerek. Wiele takich przypadków zostało zarejestrowanych w Niemczech.
Według ekspertów, większość skażonych nasion prawdopodobnie już została zużyta, ale niektóre krążą być może jeszcze w łańcuchu pokarmowym.
Agencja EFSA ocenia, że inne serie kozieradki również mogą być skażone. Jeśli te nasiona zostały skażone w trakcie produkcji w Egipcie, mogły one być liofilizowane przed dopuszczeniem do handlu. Proces liofilizacji pozwala bakteriom E. coli przeżyć całe lata. Kiedy dodajemy do nasion wody, aby zaczęły kiełkować, nasiona te wytwarzają skażone kiełki.
Poza tym, skażeń skrzyżowanych także nie można wykluczyć, ponieważ nasiona te mogły być czasami sprzedawane wraz z innymi produktami tego samego typu. Władze sanitarne odradzają więc konsumentom uprawianie albo konusmowanie kiełków pochodzących z ich własnych upraw.
Więcej na temat kozieradki
Kozieradka jest małą roślinką strączkową, której liście zjadamy w sałatkach, a nasion używamy jako przyprawy. Zalicza się ona do najstarszych roślin leczniczych i kulinarnych w historii ludzkości.
Komentarze do: E. coli: partia nasion kozieradki pochodząca z Egiptu jest pokazywana palcem