Szukaj

EFSA potwierdza, że pestycydy zabijają pszczoły

Podziel się
Komentarze0

Od wielu lat, badania naukowe pokazują, że pestycydy „systemowe” lub „neonikotynoidy” dezorientują pszczoły. Wpływając na ich system nerwowy, te chemiczne substancje zabiły 30% pszczół, czyli o 25% więcej niż 15 lat temu, ostrzegają eksperci.



Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zajął się tą kwestią i przedstawił w ostatnim tygodniu swoje wnioski.

Według agencji, aż trzy produkty mają wpływ na nektar i pyłek, jak wyjaśnia Frédéric Vincent, rzecznik Tonio Borg, europejskiego komisarza ds. Zdrowia i Ochrony Konsumenta.

Produkowane przez niemiecką grupę Bayer i szwajcarską Syngenta, pestycydy zawierają trzy neonikotynoidy: klotianidyna, imidacloprid i thiamethoxam.


Bayer i Syngenta mają czas do 25 stycznia, żeby odnieść się do tego raportu i listu, który EFSA zaadresuje do nich w tym tygodniu.

Komisja Europejska bierze byka za rogi i zarezerwowała termin zebrania na 31 stycznia.

29 lipca Francja zakazała stosowania Crusier OSR do uprawy rzepaku (przy uprawie kukurydzy wciąż jest dozwolony), podczas gdy we Włoszech i Niemczech zabroniono używania pestycydów tylko w przypadku kukurydzy.

Holandia zabroniła ich przy uprawie roślin, które przyciągają pszczoły, a Słowenia dla wszystkich roślin.

Agencja EFSA ze swojej strony mogłaby całkowicie zabronić stosowania pestycydów.

Komentarze do: EFSA potwierdza, że pestycydy zabijają pszczoły

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz