Według wielu ostatnich badań, rolnicy francuscy chorują rzadziej na raka niż pozostali. W rzeczywistości, są oni silniejsi fizycznie i palą mniej. Jednakże, częściej cierpią z powodu niektórych nowotworów, przypisywanych pestycydom. Różne międzynarodowe badania w rzczywistości ustaliły związek między pestycydami i niektórymi nowotworami, takimi jak nowotwory mózgu albo rak krwi (białaczka, chłoniaki).
Francja jest krajem europejskim, który najwięcej używa pestycydów, a aktualnie prowadzone badanie Agrican, które objęło obserwacją 180 000 rolników aż do 2017 roku, ocenia, że rolnicy francuscy mają dłuższą spodziewaną długość życia niż populacja generalna, umierają mniej z powodu choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, zawału serca. Mniej palą i rzadziej umierają z powodu raka (-19 % dla kobiet i – 27% dla mężczyzn).
Nie ma to nic wspólnego z ich pracą, ale z ich stylem życia, odnotowuje Pierre Lebailly, epidemiolog nadzorujący to badanie. Mamy tutaj mniej przypadków pewnego typu nowotworu, w stosunku do populacji generalnej, co jednakże nie zmienia faktu, iż zawodowe czynniki ryzyka nowotworów jednak istnieją.
Zobacz również:
Albowiem, jak pokazało pewne badanie, w regionie Poitou-Charantes, stwierdzono znaczną śmiertelność z powodu chłoniaków u pracowników winnic. Tak samo, 8,7% rolników oraz 5,1% z badania Agrican zadeklarowało zatrucie pestycydami.
Na tym stadium, nie znamy jeszcze liczby osób cierpiących z powodu raka – wyniki będą znane i znaczące w 2012 roku. Natomiast, raport sporządzony przez RNV3P, czyli Réseau national de vigilance et de prévention des pathologies professionnelles (narodowa sieć nadzorująca choroby zawodowe) i koordynowany przez agencję ANSES (agence sanitaire environnement/travail, narodowa agencja sanitarna ds. środowiska i pracy), ustalił, że niektóre typy nowotworów można faktycznie powiązać z ekspozycją na pestycydy.
Francuscy rolnicy zdecydowali się więc stworzyć stowarzyszenie broniące ofiar pestycydów: Phyto-Victime. Wiceprzewodnicząca tego stowarzyszenia jest wdową po właścicielu winnicy, który zmarł z powodu białaczki, uznanej za chorobę zawodową.
Jean-Charles Bocquet przyznaje, że niektóre choroby neurotoksyczne oraz nowotwory mogą być o wiele częstsze na łonie populacji rolników. Ale, jak precyzuje, prawidłowe posługiwanie się pestycydami nie jest groźne dla zdrowia.
Komentarze do: Ekspozycja na pestycydy zagraża dobremu zdrowiu rolników