Połączenie dwóch niebezpiecznych szczepów bakterii E. coli enterokrwotocznej (EHEC) jest odpowiedzialne za ostatnią zabójczą epidemię w Niemczech, według ostatniego badania przeprowadzonego na DNA bakteryjnym.
Naukowcy donieśli, że szczep bakterii E. coli odpowiedzialny za niemiecką epidemię, pochodził z wymiany między jednym szczepem produkującym toksynę oraz drugim szczepem, który lokuje się w jelitach, co może w ten sposób przyśpieszyć absorpcję toksyny przez ciało.
Naukowcy określili jako „bezprecedensową” zabójczą moc bakterii.
Obydwa szczepy mają swoją wirulencję, według słów Hugha Penningtona, emerytowanego profesora mikrobiologii z Aberdeen w Zjednoczonym Królestwie.
Zobacz również:
Specjalista ten, który zredagował komentarz towarzyszący badaniu, wskazał, iż jest możliwe, że większa ilość mikrobów przebywających w ludzkich jelitach powoduje większą produkcję toksyn.
Eksperci na początku sugerowali, że nowy szczep był wyjątkowo agresywny, ponieważ rozmnażał się bardzo szybko i uwalniał większą ilość toksyn niż robiły to kiedykolwiek podobne bakterie.
Szczep niemiecki spowodował śmierć 39 osób oraz zaraził 3 601 innych w całej Europie, ale znaczącą większość w Niemczech.
U ponad 800 osób stwierdzono również powikłania związane z nerkami, ponieważ bakterie EHEC produkują toksyny mogące spowodować krwotoczne biegunki oraz w najpoważniejszych przypadkach zespół hemolityczno-uremiczny (HUS), który czasami jest śmiertelny.
Niemieckie władze sanitarne stwierdziły 10 czerwca, że kiełki, produkowane na fermie biologicznej w Bienenbittel, w Dolnej Saksonii, na północy kraju, były oczywistą przyczyną epidemii.
Komentarze do: Epidemia E. coli została spowodowana przez mieszankę dwóch szczepów bakterii