Eksperci podejmują walkę z rozprzestrzeniającą się epidemią cukrzycy typu 2 i kwestionują dotychczasowe zalecenia żywieniowe dotyczące spożywania cukru. Ostrzegają zwłaszcza przed fruktozą.
W artykule opublikowanym w Mayo Clinic Proceedings autorzy zalecają zastępowanie owocami i warzywami przetworzonej żywności, którą cechuje wysoka zawartość cukrów i fruktozy. Informują też, że w Stanach Zjednoczonych około 75% pakowanej żywności zawiera cukry dodane.
Według aktualnych zaleceń Instytutu Medycyny (The Institute of Medicine) można sobie pozwolić na ponad 25% dziennego spożycia kalorii pochodzących z cukrów dodanych. Cukry te (np. sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy) wiążą się jednak z rozwojem cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych, które zwiększają ryzyko chorób układu krążenia.
Autorzy odkryli, że w porównaniu z glukozą czy skrobią spożywanie fruktozy i sacharozy prowadzi do zwiększenia stężenia insuliny i glukozy na czczo, a zastąpienie skrobi sacharozą może mieć negatywne skutki dla metabolizmu, np. wyższe ciśnienie i cholesterol, które nasilają się jeszcze przy zwiększonych dawkach fruktozy dodanej w diecie.
Zobacz również:
Epidemia światowa
W Stanach Zjednoczonych na 11 osób 1 ma cukrzycę typu 2 - razem około 29 milionów dorosłych. Na świecie liczba osób, u których zdiagnozowano chorobę, w ostatnich latach podwoiła się ze 153 milionów w 1980 roku do 347 milionów w 2008 roku. Kolejne 86 milionów Amerykanów ma pre-cukrzycę, co znaczy, że stężenie cukru w ich krwi jest wyższe niż powinno.
- Około 40% dorosłych Amerykanów posiada do pewnego stopnia insulinoodporność, co pozwala sądzić, że niedługo ten sam odsetek może zachorować na cukrzycę - mówi główny autor James DiNicolantonio z Saint Luke's Mid America Heart Institute w Kansas.
Bezpieczna dawka
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie cukrów dodanych w ilości nie większej niż 10% dziennego spożycia kalorii.
- Z biologicznego punktu widzenia nie ma potrzeby umieszczać cukrów dodanych w diecie, zwłaszcza tych zawierających fruktozę - podsumowują autorzy. - Ograniczenie jedzenia i napojów zawierających cukry dodane, a zwłaszcza fruktozę, może być jedną z najbardziej efektywnych strategii w zapewnianiu sobie zdrowia w przyszłości.
Opracowała: Aleksandra Żyła
Komentarze do: Fruktoza dodana czynnikiem napędzającym epidemię cukrzycy typu 2