Po raz pierwszy genetycznie zmodyfikowane pomidory wyprodukowały peptyd, który imituje działanie dobrego cholesterolu - donoszą naukowcy na American Heart Association’s Scientific Sessions 2012. W badaniu tym myszy jedzące zmrożone i wysuszone pomidory miały zmniejszoną ilość stanów zapalnych i mniejszą miażdżycę tętnic.
"Odkryliśmy nowy, praktyczny sposób, aby peptyd, który działa jak główne białko w cholesterolu, ale jest od niego o wiele bardziej skuteczne, był dostarczany przez jadalną roślinę" - twierdzi doktor Alan M. Fogelman, dyrektor Atherosclerosis Research Unit w David Geffen School of Medicine na UCLA i główny autor badania.
Naukowcy zmodyfikowali pomidory, aby produkowały 6F, mały peptyd, który imituje działanie ApoA-1, głównego białka o dużej gęstości lipoprotein (HDL albo dobrego cholesterolu). Następnie podawali te pomidory myszom, które nie mają zdolności do usuwania lipoprotein o niskiej gęstości (LDL czyli złego cholesterolu) z krwi.
Zobacz również:
- Nobel 2015 w dziedzinie chemii przyznany za badania nad mechanizmami naprawy DNA
- GMO - Żywność Genetycznie Modyfikowana
- Żywność GMO, czyli żywność modyfikowana genetycznie
- Jakie są najczęstsze wady wrodzone przewodu pokarmowego?
- Epigenetyka - ujawnia prawdziwe funkcjonowanie DNA
- Autyzm a geny
- "Zabubiony w kosmosie" czyli o śmiesznych nazwach genów
- Skazy krwotoczne u dorosłych
Po podawaniu pomidorów zauważono:
- Obniżenie stanów zapalnych we krwi;
- Większą aktywność paraoksonazy, enzymu związanego z dobrym cholesterolem o działaniu zmniejszającym ryzyko choroby serca;
- Wyższy poziom dobrego cholesterolu;
- Mniej blaszki miażdżycowej;
- Spadek poziomu kwasu lizofosfatydowego, który przyśpiesza tworzenie się płytki w tętnicach w modelach zwierzęcych.
Komentarze do: Genetycznie zmodyfikowane pomidory zmniejszają problemy z miażdżycą u myszy