Po ogromnej fali krytyki, która spłynęła na badanie przeprowadzone przez Gillesa-Érica Séralini i opublikowane 19 września, mające stwierdzać toksyczność transgenicznej kukurydzy NK603, Francuzi zaczęli zastanawiać się jak wygląda sytuacja z GMO w ich kraju.
Czy GMO naprawdę znajdują się w naszej żywności?
Ministerstwo Rolnictwa i Środowiska zapewnia, że jedynym organizmem modyfikowanym genetycznie, dopuszczonym do spożycia przez człowieka, jest kukurydza cukrowa.
We Francji, GMO może również występować w składnikach lub dodatkach pochodzących z kukurydzy, rzepaku, soi lub buraków, do których należą np. mąka kukurydziana, pochodne skrobi czy białka sojowe, które często znajdują się w chlebie, płatkach śniadaniowych, ciasteczkach, olejach sojowych i rzepakowych, a nawet w zupach i daniach obiadowych.
Jeśli obecność zmodyfikowanego genetycznie produktu w żywności nie jest przypadkowa, to na opakowaniu powinna znaleźć się informacja o jego zawartości, która maksymalnie może wynosić 0,9%.
Więcej GMO znajduje się natomiast w paszach dla zwierząt, głównie ze względu na przeznaczoną do ich produkcji kukurydzę i soję pochodzącą z Ameryki Północnej i Południowej. Do takich produktów należy także toksyczna kukurydza NK603.
Zobacz również:
- Żywność GMO, czyli żywność modyfikowana genetycznie
- GMO - Żywność Genetycznie Modyfikowana
- "Zabubiony w kosmosie" czyli o śmiesznych nazwach genów
- Jakie są najczęstsze wady wrodzone przewodu pokarmowego?
- Epigenetyka - ujawnia prawdziwe funkcjonowanie DNA
- Autyzm a geny
- Właściwości brukselki
- Czosnek – działanie i właściwości lecznicze
Czy można uprawiać GMO we Francji?
Z wyjątkiem kilku przypadków, do których należą między innymi próby przeprowadzone nad topolami, we Francji nie uprawia się już zmodyfikowanej genetycznie żywności.
Hodowana w latach 2001-2007 kukurydza MON810, której spożycie dopuszcza się w Europie, zastała zniesiona przez rząd francuski w 2008 roku i nie produkuje się jej głównie z powodów ekologicznych, mimo wciąż nawracających upomnień z Brukseli.
Jednocześnie, złośliwość niektórych stowarzyszeń doprowadziła wiele ośrodków badawczych do porzucenia badań na tym gruncie. W 2007 roku było ich 39.
Jak wygląda sytuacja GMO w Europie i na świecie?
Europa dopuszcza uprawę tylko trzech roślin zmodyfikowanych genetycznie. Są to dwie odmiany kukurydzy, z których hodowana jest tylko MON810, i jedna odmiana ziemniaka, Amflora, przeznaczona głównie do przemysłu przetwórczego.
Podobnie jak we Francji, wiele państw, do których należą Niemcy, Austria, Węgry, Grecja i Luksemburg, zakazało hodowli kukurydzy MON810. Niektóre z nich rozważają również wprowadzenie zakazu na uprawę Amflory.
Jednakże na świecie hodowla genetycznie zmodyfikowanej żywności stale rośnie. W 2011 roku obejmowała około 160 milionów hektarów pól i dotyczyła 16,7 milionów rolników, co stanowi aż 8% przyrost.
Komentarze do: GMO: gdzie szukać genetycznie zmodyfikowanej żywności?