Francuscy naukowcy z INSERM alarmują, iż regularna konsumpcja napojów dosładzanych naraża kobiety na cukrzycę typu 2. Badanie przeprowadzono na 66 000 pań. Po raz pierwszy udowodniono też, że napoje w wersji „light” są o wiele gorsze pod tym kątem niż inne napoje z dodatkiem cukru. Françoise Clavel-Chapelon (Inserm, université Paris-Sud i instytut Gustave-Roussy) oraz Guy Fagherazzi (Inserm) obserwowali uczestniczki swojego badania przez 14 lat.
Interesowali się związkiem między konsumpcją napojów słodzonych oraz słodzonych napojów dietetycznych i ryzykiem cukrzycy typu 2.
Jeżeli chodzi o te pierwsze, wyniki obserwacji nikogo nie zaskoczyły: zwiększają ryzyko zachorowania. Natomiast związek z napojami light był o wiele mniej poznany.
Rezultaty pokazują, że panie wybierające wersje light konsumują o wiele więcej swoich ulubionych napojów niż kobiety pijące normalne napoje: 2,8 szklanek/tyg. do 1,6 średnio.
Guy Fagherazzi dodaje: z drugiej strony, przy takiej samej konsumpcji, ryzyko cukrzycy jest większe w przypadku napojów light. Konkretniej mówiąc, jeżeli wypijasz 1 półtoralitrową butelkę napoju light tygodniowo, twoje ryzyko cukrzycy wzrasta o 60% w porównaniu do osoby, która wypija taką samą ilość napoju dosładzanego w wersji klasycznej.
Zobacz również:
Zdaniem autorów badania, konsumpcja napojów, które zawierają słodzik, sprzyja pojawianiu się większej skłonności do cukru generalnie.
Aspartam, jeden z najpowszechniej stosowanych słodzików, powoduje wzrost glikemii, a co za tym idzie – wzrost poziomu insuliny.
Na rewelacje naukowców z INSERM zareagowało stowarzyszenie ISA (międzynarodowe stowarzyszenie zajmujące się słodzikami).
Hugues Pitre, przewodniczący ISA, wyjaśnia: temat tego badania jest wart zainteresowania. Ale wyniki należy analizować ostrożnie. Oczywiście, wszelkie nowe dane naukowe w tym temacie są dla nas ważne, ale zaskakuje nas konkluzja z tego badania, która jest sprzeczna z dostępną wiedzą naukową dotyczącą konsumpcji napojów ze słodzikami i ich zalet.
Dr Herve Nordmann, przewodniczący komisji naukowej ISA, przypomina, że cukrzyca typu 2 jest chorobą złożoną, wieloczynnikową, związaną z globalnymi zachowaniami, takimi jak odżywianie i higiena życia.
Komentarze do: Groźna wersja "light"