Hibiskus jest bardzo cenioną rośliną, rozwijającą się zazwyczaj w klimatach tropikalnych na całym świecie. Została odkryta w Angoli, jednak w tym czasie smak hibiskusa stał się bardzo popularny w Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie, a nawet w części Europy.
Mieszkańcy Indii rozkoszują się smakiem jego suszonych liści, choć większość preferuje smak herbaty. Jest ona naturalnym przeciwutleniaczem, posiadającym właściwości antycholesterolowe, ale co ważniejsze - może skutecznie obniżać ciśnienie. Zawiera również najważniejsze alkaloidy, jak kwercetyna i antocyjany, gdzie ten ostatni ma najsilniejsze działanie. Wiele badań wykazało, że hibiskus może zdziałać cuda w układzie sercowo – naczyniowym, otwierając arterie i spowalniając przepływ krwi w systemie krwionośnym i hormonalnym. Poleca się go szczególnie osobom z łagodnym nadciśnieniem tętniczym.
Zobacz również:
- Przyczyny nadciśnienia tętniczego
- Diagnoza i leczenie nadciśnienia tętniczego
- Dieta przy nadciśnieniu
- Jak obniżyć ciśnienie krwi?
- Nadciśnienie tętnicze
- Jedzenie na wynos podnosi ryzyko wysokiego ciśnienia krwi
- Czosnek a leczenie nadciśnienia tętniczego
- Preparaty złożone - przełom w leczeniu nadciśnienia tętniczego
Cudotwórcze działanie bez względu na wiek
Badania z 2007 roku wykazało, że podając uczestnikom spójne dawki 250 mg sproszkowanego ekstraktu z suszonych liści hibiskusa, ciśnienie krwi utrzymuje się na takim poziomie, jak u zdrowego człowieka.
W 2010 roku w Stanach Zjednoczonych, przeprowadzono szczegółowe badania przez Journal of Nutrition nad działaniem hibiskusa. Przebadano 65 osób w wieku od 30 do 70 roku życia w czasie sześciu tygodni. Okazało się, że w porównaniu z wynikami podawania placebo, niezależnie od wieku, ekstrakt hibiskusa ma dobry wpływ na osoby z wyższym poziomem ciśnienia skurczowego.
Zaskakujące wyniki badań
Wcześniejsze badania – z 2007 roku wykazały, ze hibiskus ma zdolność normalizacji poziomu cholesterolu. Najbardziej efektowne zmiany zauważono przy aplikacji pacjentom dawki 1000 mg ekstraktu hibiskusa trzy razy dziennie.
Zebrano 60 ochotników, którym podawano czarną herbatę i herbatę z hibiskusa. Głównym celem było zbadanie poziomu cukru we krwi, jednak po miesiącu okazało się, że hibiskus znacznie zredukował poziom cholesterolu; utrzymywał odpowiednio LDL i HDL, gdy czarna herbata jedynie pozytywnie wpływała na poziom HDL.
Komentarze do: Herbata hibiskusowa doskonale reguluje poziom cholesterolu i ciśnienia krwi