Szukaj

Herbata i wino powstrzymują chorobę Alzheimera!

Podziel się
Komentarze0

Choroba Alzheimera objawia się nienaturalną akumulacją płytek z protein beta-amyloidowych w mózgu, wokół nerwów, co blokuje transmisję elektrycznych i chemicznych przekaźników. Skutkuje to niskim poziomem funkcji kognitywnych mózgu oraz problemami z pamięcią. Wiele osób w średnim i w starszym wieku cierpi na jakąś postać choroby Alzheimera, a zachorowalność rośnie w niespotykanym tempie.



Ocenia się, iż prewalencja tego rodzaju demencji wzrośnie czterokrotnie w ciągu najbliższych 50 lat.

W ostatnich latach naukowcom udało się odkryć kilka typów naturalnych bioskładników, które z łatwością przenikają barierę krew – mózg i mogą hamować proces chorobowy.

Badanie University of Leeds w UK udowodniło, że naturalne związki z zielonej herbaty i z czerwonego wina mogą przerywać kluczowy etap w rozwoju choroby Alzheimera.

Prace ukazały się w Journal of Biological Chemistry.

Naukowcy opisują w artykule, w jaki sposób udało im się odkryć proces, który pozwala szkodliwym złogom proteinowym na „zatrzaskiwanie się” na komórkach mózgu i na powodowanie ich śmierci.


Jak badacze wyjaśniają, proteiny beta-amyloidowe zbijają się razem w mózgu, tworząc toksyczne kępki o różnych kształtach. Kępki te przyczepiają się do powierzchni komórek mózgowych, wiążąc się z proteinami z powierzchni komórek, zwanymi prionami, powodując złe funkcjonowanie komórek nerwowych i ich śmierć.

Dr Jo Rushworth, współautor badania, mówi: - Chcieliśmy się przekonać, czy precyzyjny kształt beta-amyloidów jest dla nich ważny w przyczepianiu się do prionów. I czy można zapobiec temu przyczepianiu, zmieniając kształt kępek.

W eksperymencie laboratoryjnym okazało się, że ekstrakty z czerwonego wina i z zielonej herbaty zmieniają kształt protein beta-amyloidowych, które dłużej już nie szkodzą komórkom nerwowym.

Naukowcy oceniają, że bioaktywne związki w zielonej herbacie i czerwonym winie – EGCG i resweratrol – zmieniają kształt kępek, nie pozwalając im na przyczepianie się do prionów i na zaburzanie funkcji komórkowych.

Komentarze do: Herbata i wino powstrzymują chorobę Alzheimera!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz