Hot-dog równie groźny co papieros?
Uwaga, papierosy mogą zniszczyć nasze zdrowie - zdaniem komisji lekarskiej PCRM (Physicians Committee for Responsible Medicine). Jest to zresztą temat wielkiego afiszu reklamowego, umieszczonego blisko Indianapolis, w stanie Indiana, w Stanach Zjednoczonych.
Afisz ten przedstawia kiełbaski do hot-doga, wystające z paczki papierosów, która nosi symbol trupiej czaszki.
W roku 2010, w czasie wyścigu Indiana 500, ponad jeden milion hot-dogów został sprzedany z sukcesem, donosi strona http://www.pcrm.org/. Jak uważa dyrektorka programu odżywiania PCRM, Susan Levin, jeden hot-dog dziennie może skrócić naszą spodziewaną długość życia. Generalnie, przetworzone mięso może zwiększyć ryzyko cukrzycy, problemów kardiologicznych oraz wielu typów raka. Tak jak papierosy, hot-dogi powinny nosić ostrzeżenie, aby amatorzy wyścigów samochodowych i inni konsumenci zrozumieli zagrożenia.
Jak donosi pewne badanie z 2010 roku, którym posługuje się organizacja Physicians Committee for Responsible Medicine, zaledwie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie wystarczy, aby zwiększyć o 42% ryzyko problemów kardiologicznych oraz o 19% ryzyko cukrzycy.
Zobacz również:
Internetowa strona International Business Times donosi z kolei o pewnym badaniu, przeprowadzonym w Tajwanie, które również wykazało, iż jedzenie mięsa suszonego bądź wędzonego, zwiększa ryzyko białaczki u dzieci.
A kolejne badanie, tym razem australijskie, odkryło, że jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa zagrożenie rakiem jajników.
Amerykański instytut mięsa, kierowany przez przemysł mięsny i drobiowy, prezentowany przez J. Patrick Boyle, zadeklarował w Washington Post: kiełbaski do hot-doga są częścią zdrowej i zrównoważonej diety. Są one dostępne w różnych postaciach i mogą mieć różne smaki; są one wspaniałym źródłem protein, witamin i minerałów.
Z kolei strona internetowa MeatSafety.org cytuje badanie z 2004 roku, którego konkluzja nie pozwala udowodnić istnienia związku między rakiem jelita grubego a czerwonym bądź przetworzonym mięsem. Różnicę między badaniem z 2004 roku a 2010 roku można wyjaśnić, według Susan Levin, faktem, iż grupa uczestników w tym wypadku jadła w szczególności hot-dogi, zamiast mięsa przetworzonego generalnie.
Komentarze do: Hot-dog równie groźny co papieros?