Czy potrafisz wgryźć się w jabłko? Jeśli tak, istnieje duże prawdopodobieństwo, że dłużej zachowasz sprawność umysłową. Nowiny te zostały ogłoszone wraz z wynikami najnowszych badań przeprowadzonych w Kraolinska Institutet.
Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of the American Geriatrics Society.
Nasza populacja starzeje się. A im starsi się stajemy, tym bardziej jesteśmy narażeni na pogorszenie naszych funkcji kognitywnych, takich jak pamięć, podejmowanie decyzji czy też rozwiązywanie problemów. Badanie wykazało kilka potencjalnych przyczyn, mających wpływ na te zmiany. Poprzez szereg testów naukowcom udało się zademonstrować pewien związek pomiędzy brakiem zębów, a utratą funkcji kognitywnych oraz dużo większym prawdopodobieństwem wystąpienia problemów z pamięcią.
Zobacz również:
Jedną z przyczyn takowej zależności może być fakt, iż niewielka ilość bądź brak zębów sprawiają, że przeżuwanie staje się niezwykle trudne. Zjawisko to prowadzi do redukcji przepływu krwi do mózgu.
Zespół badawczy składający się z naukowców z Departamentu Odontologii oraz Centrum Badań nad Starzeniem (ARC) z Karolinska Institutet, a także z Karlstad University zaobserwował, że utrata zębów, a tym samym zdolności do przeżuwania oraz pewnych funkcji kognitywnych, nie jest niczym nadzwyczajnym u około 557 osób powyżej 76 roku życia.
Badacze odkryli także, że osoby mające problem z przeżuwaniem twardych posiłków (np. jabłek) znacznie częściej doznają zaburzeń funkcji kognitywnych. Związek ten występował nawet w przypadku sprawdzenia takich czynników, jak płeć, wiek, wykształcenie bądź problemy psychiczny – zazwyczaj to właśnie one były kojarzone z funkcjami kognitywnymi.
Jeśli zdolności do przeżuwania nie trwały (niezależnie od tego, czy przy pomocy zębów naturalnych czy protezy) nie odnotowywano poważnych uszkodzeń funkcji kognitywnych.
Komentarze do: Im dłużej przeżuwamy, tym lepszą mamy pamięć?