Imbir może pomóc w zwiększeniu wrażliwości organizmu na insulinę u pacjentów z cukrzycą typu 2. Badania na ten temat, opublikowane w International Journal of Food Sciences and Nutrition, przeprowadzili naukowcy z irańskiego Uniwersytetu Nauk Medycznych w Tabrizie. Cukrzyca typu 2 to choroba polegająca na nieprawidłowej reakcji organizmu na insulinę – hormon regulujący poziom cukru.
Zupełnie odwrotna sytuacja następuje przy cukrzycy typu 1, gdzie organizm nie może wyprodukować wystarczającej ilości insuliny, by kontrolować poziom cukru.
W badaniu przeprowadzonym metodą prób i błędów, 64 osobom z cukrzycą typu 2 losowo przypisano branie placebo albo dwóch gramów imbiru każdego dnia przez dwa miesiące. Po upływe tego czasu naukowcy zauważyli, że osoby, które brały imbir, były o wiele bardziej wrażliwe na insulinę, a jej poziom znacznie się obniżył.
Mniejsza była również zawartość innych substancji w próbkach krwi pobranych od uczestników: złego chlesterolu i trójglicerydów. Badacze wnioskują, że imbir może pomóc w pozbyciu się ,,efektów ubocznych" cukrzycy typu 2.
Imbir zwiększa pobieranie cukru do komórek
Inne niedawne badania, opublikowane przez naukowców z Uniwersytetu w Sydney, dowodzą, że ekstrakt z imbiru może zwiększyć przyswajanie glukozy przez komórki.
- Pomaga to w zarządzaniu większymi ilościami cukru we krwi, które powodują powikłania u pacjentów z cukrzycą, i może uniezależnić komórki od insuliny - mówi główny autor badań Basil Roufogalis.
Zobacz również:
Naukowcy twierdzą, że za tę własność imbiru odpowiadają fenole znane jako imbirole. Dokładnie rzecz biorąc, imbirole zwiększają produkcję białka, znanego jako GLUT4, które stymuluje mięśnie do przyjęcia większej ilości glukozy. Niedobór GLUT4 jest najczęstszą przyczyną niewrażliwości na insulinę i wysokiego poziomu cukru u cukrzyków.
- W normalnych warunkach, poziom glukozy we krwi jest utrzymywany w ścisłym, wąskim zakresie, a mięśnie poprzecznie prążkowane są głównym miejscem, z którego owa glukoza jest uwalniana - dodaje Roufogalis.
Inne korzyści dla cukrzyków
Jak możemy wyczytać z badań opublikowanych w 2011 w International Journal of Food Science and Nutrition, ekstrakt z imbiru może mieć również inne znaczące korzyści dla cukrzyków.
Udowodniono, że imbir hamuje także działanie enzymów: a-glukozydazy i a-amylazy, które mogą przyczyniać się do rozwoju cukrzycy. Zahamowane może być również działanie enzymu zapalnego – cyklooksygenazy.
Ponadto, badania z European Journal of Pharmacology opublikowane w 2009, dowodzą, że imbir obniża poziom insuliny we krwi o około 10 procent, a poziom cukru zmniejsza się nawet o 35 procent. Efekt ten powstaje poprzez reakcję imbiru z receptorami serotoniny.
Dodatkowo, badania z 2009, które ukazały się w Basic Clinical Pharmacology and Toxicology, potwierdzają, że imbir może wspomóc ochronę organizmu przed rozwojem syndromu metabolicznego – jednego z czynników wpływającego na ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób wieńcowych i raka.
Imbir jest jedną z najczęściej konsumowanych przypraw na świecie. W ziołolecznictwie używa się go w przypadku rozstroju układu pokarmowego, niestrawności i zgagi. Ma też silne działanie przeciwzapalne.
Komentarze do: Imbir może pomóc cukrzykom w walce z chorobą