Szukaj

Jagody obniżają ryzyko spadku poznawczego i demencji u osób starszych

Podziel się
Komentarze0

Zapadalność na demencję oraz spadek poznawczy, które prowadzą do choroby Alzheimera, rośnie w sposób znaczący pośród ludzi po 65 roku życia. Wielu ludzi bardziej boi się „utraty zmysłów” niż diagnozy raka. Jagody oraz truskawki, które zawierają mnóstwo flawonoidów przekraczających z łatwością barierę mózg-krew, redukują spadek poznawczy u seniorów, jak pokazały najnowsze badania.



Prace, opublikowane w przeglądzie Annals of Neurology, sugerują, iż spadek poznawczy można opóźnić nawet o 2,5 roku, jedząc wielkie ilości jagód.

W przeszłości, badania podkreślały już pozytywne działanie flawonoidów zawartych w jagodach, ale były ograniczone jedynie do eksperymentów przeprowadzanych na zwierzętach albo na bardzo niewielkich grupach.

Omawiane badanie jest pierwszym, które wykazało krytyczną prewencyjną i uzdrawiającą naturę tych związków, na bardzo dużej grupie – ponad 100 000 – starszych dorosłych. W badaniu wzięło udział 121 000 pielęgniarek, w wieku od 30 do 55 lat, które uzupełniały kwestionariusze na temat swojego odżywiania, stylu życia i zdrowia, poczynając od 1976 roku.


Flawonoidy to bioaktywne molekuły znajdowane w roślinach, mające bardzo silne antyoksydacyjne i antyzapalne właściwości.

Eksperci przypuszczają, że stres i zapalenia przyczyniają się do upośledzenia poznawczego, a większa konsumpcja flawonoidów może odwrócić wyrządzone szkody.

Wiele postaci demencji, przede wszystkim choroba Alzheimera, jest spowodowanych przez niezdrowy styl życia (zanieczyszczenia środowiska, kontakt z substancjami chemicznymi) oraz niezdrową dietę (wysoko przetworzona żywność, mnóstwo cukru, tłuszcze).

Komentarze do: Jagody obniżają ryzyko spadku poznawczego i demencji u osób starszych

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz