Jak dbać o prawidłowe odżywianie seniora?
Dużo się mówi o zdrowym odżywianiu dzieci, młodzieży, ludzi młodych i aktywnych. Jednak również ludzie starsi osiągają duże korzyści z prawidłowej diety, niestety napotykają szereg trudności w jej stosowaniu. Co można zrobić aby to zmienić?
Przede wszystkim warto zauważyć, że zdrowa dieta jest ważna w każdym wieku, jednak od pewnego czasu powinniśmy zacząć dbać o nią nawet dokładniej i dostosować ją do zmian jakie zachodzą w naszym organizmie. Osoby dojrzałe mają problemy z wchłanianiem substancji aktywnych takich jak żelazo czy witamina B 12. Powierzchnia absorpcji w jelitach ulega zmniejszeniu, a ścianki jelit tracą zdolność regeneracji. Często dla seniorów dotkliwe są zmiany w budowie. Zanik tkanki mięśniowej, skłonność do tycia, częste zaparcia i zwiększenie zapotrzebowania na składniki odżywcze może być utrapieniem dla wielu osób. Warto zastanowić się jaki wpływ na wszystkie te rzeczy ma dieta.
Zaleca się, aby kobiety i mężczyźni po 60. roku życia zwiększali dzienne spożycie wapnia - należy jeść 4 porcje produktów mlecznych tygodniowo, jest to związane z mniejszą przyswajalnością wapnia, która sprzyja niszczeniu tkanki kostnej. Niedobory wapnia mogą się skończyć licznymi złamaniami! Należy również pamiętać o witaminach antyoksydacyjnych – C, E i ß – karotenie – zawartych w warzywach i owocach. Ponieważ u osób starszych apetyt jest zazwyczaj osłabiony, powinno się spożywać różnorakie potrawy, oraz próbować nowych rzeczy, pomoże to odzyskać radość z jedzenia! W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz chude mięsa i przetwory mięsne.
Zobacz również:
Ważnym aspektem związanym z dietą jest aktywność fizyczna. Często osoby dojrzałe przestają się ruszać, a nadal utrzymują wysokokaloryczną dietę. Może to wywołać otyłość i problemy z metabolizmem. Ważne jest aby dostosować dietę do trybu życia. Proces starzenia się ma wpływ na szereg czynników dotyczących przemiany materii, która ulega zwolnieniu. Wpływ na to ma spadek beztłuszczowej masy ciała (15% między 3 i 8 dekadą życia), spadek masy mięśni szkieletowych, wzrost zawartości tkanki tłuszczowej.
Ludzie starsi powinni spożywać dużo węglowodanów. Dokładnie powinno to być około 60% spożywanych pokarmów. Ważne jest aby mieć energię, seniorzy często mają skłonność do inercji i bezruchu prawidłowa dieta może dodać im tak potrzebnej energii.
Osoby starsze często muszę też przyjmować regularnie leki. Obciążają one wątrobę i nerki co może powodować ich niewydolność. Dlatego właśnie osoby dojrzałe powinny przyjmować bardzo duży płynów. Poza wodą mineralną, dobrze jest spożywać soki, które również zwierają wiele cennych witamin. Seniorzy powinni też pomyśleć o przygotowywaniu sobie własnych koktajli według własnych upodobań smakowych, co nie tylko sprawi, że ich dieta będzie zdrowsza ale także dużo smaczniejsza.
Istotnym elementem jedzenia jest trawienie. W wieku dojrzałym kwasy zmniejsza się ilość kwasów żołądkowych i osłabia się ich jakość. Zwolnienie perystaltyki jelit doprowadza do zalegania mas kałowych i zaparć. Osłabienie wydzielania żółci i soku trzustkowego powodują zaburzenia trawienia. Pamiętać należy o dokładnym przeżuwaniu pokarmu, a co za tym idzie o dbaniu o uzębienie. Kontrolna wizyta u dentysty lub protetyka może rozwiązać problemy związane z dyskomfortem podczas przeżuwania.
Podsumowując dieta dla seniora, powinna być po prostu nieco zdrowszą wersją diety dla osoby młodszej. Ważne jest aby jedzenie było smaczne i zdrowe, a także żeby zawierało wszystkie potrzebne substancje odżywcze.
Autor:
Bartłomiej Cerek
Komentarze do: Jak dbać o prawidłowe odżywianie seniora?