Jak pobudzić organizm po zbyt długiej zimie?
Pomimo słońca i wiosny za oknem jesteś przemęczona, nerwowa, czujesz się ociężała, a twoja skóra jest poszarzała i szorstka? To znak, że za długa zima rozregulowała twój organizm. Czas się obudzić i nakręcić na wiosnę.
Poczuj wiosnę od środka
Najważniejsze to dać organizmowi sygnał, że to kategoryczny koniec zimowej stagnacji. Jak to zrobić? Dostarczyć bomby witaminowej. To wydaje się trudne – we wczesnowiosennym okresie nie ma jeszcze pełnowartościowych nowalijek. – Są jednak inne pokarmy, które są dobrym źródłem potrzebnych witamin i mikroelementów, a także białka i błonnika. To kiełki – mówi Dorota Dębogórska, dietetyczka w Centrum WellDerm. Możemy je dodawać do sałatek, kanapek (np. kiełki rzeżuchy, lucerny czy rzodkiewki) a nawet do musli i deserów (np. kiełki owsa). – Kiełki obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, wzmacniają kości doskonale działają też na włosy paznokcie i cerę – wylicza dietetyczka i dodaje, że dostarczają niewiele kalorii dlatego są idealnym elementem diety osób odchudzających się.
Walcz z przesileniem kiszoną kapustą
Osłabiony po zimie organizm jest bardzo podatny na infekcje. W tym kłopocie także pomoże odpowiednia dieta. – Źródłem witamin, ale także sposobem na oczyszczenie organizmu i złagodzenie stanów zapalnych są tradycyjne polskie kiszonki, czyli kiszona kapusta i ogórki – mówi dietetyczka. To źródło witamin C, PP, K, E, P, U oraz witamin z grupy B, a także pierwiastków śladowych i soli mineralnych. Kiszonki można spożywać jako dodatek do innych dań, ale także jako przekąski. Surówki z kiszonej kapusty warto skrapiać oliwą z oliwek lub olejem lnianym – zdrowy tłuszcz pomoże przyswoić większą ilość witamin zawartych w kapuście. Co zyskasz? Pobudzenie komórek, oczyszczenie organizmu i szybszą przemianę materii.
Zobacz również:
Podkręcamy metabolizm
Po zimie, wiadomo, przydałoby się zrzucić kilka kilogramów. Jednak gdy organizm działa na zwolnionych obrotach, jest to trudne zadanie. Dlatego musimy za pomocą odpowiedniej diety przyspieszyć przemianę materii – radzi Dorota Dębogórska z WellDerm. Podkręcanie należy zacząć od regularnych posiłków. – Jedzmy mniej a częściej, co 3-4 godziny, a organizm nie będzie magazynował zapasów – podpowiada dietetyczka. W jadłospisie postawmy na warzywa, zwłaszcza te z dużą ilością błonnika oraz te, które pomagają spalać tłuszcz – np. cykoria. Przyspieszanie metabolizmu wspomagają także przyprawy np. chilli i imbir. – Sygnał do pobudki warto dać naszemu organizmowi już z samego rana, wypijając na czczo szklankę wody z miodem i cytryną, lub pół szklanki wody z łyżką octu jabłkowego (nie spirytusowego) – poleca dietetyczka i wyjaśnia, że to reguluje pracę jelit i zwiększa spalanie tłuszczu, a dodatkowo usprawnia pracę wątroby.
Pobudka dla skóry
Czas na pozbycie się pozostałości po zimie widocznych na naszej twarzy. – Na początek trzeba usunąć zrogowaciałe warstwy naskórka za pomocą peelingu medycznego, dzięki temu skóra przestanie się „dusić” i zacznie produkować nowe, młode tkanki – instruuje dr Agnieszka Bliżanowska, dermatolog estetyczna z Centrum WellDerm. Peeling nie tylko odświeży naszą skórę, ale także spłyci zmarszczki i rozjaśni przebarwienia. Gdy skóra jest już odświeżona, przychodzi czas na odżywianie. - Krem tu nie wystarczy, należy skórze zafundować koktajl witamin wprowadzony metodą mezoterapii tradycyjnej (igłowej) bądź bezigłowej (z wykorzystaniem fal radiowych) – zaleca dr Bliżanowska. Kolejny krok to nawilżanie. Najskuteczniejszym sprzymierzeńcem będzie tu kwas hialuronowy. Należy go szukać w kremach, maskach, koktajlach do mezoterapii. – Krem czy maska nawilży naskórek, ale preparaty podawane śródskórnie zadziałają skuteczniej i trwalej – tłumaczy ekspertka. Teraz czas na krok czwarty – ochronę! Krem z filtrem SPF 50 to w okresie wiosenno-letnim najlepszy kosmetyk przeciwstarzeniowy! Czyli jesteśmy gotowe do lata!
Komentarze do: Jak pobudzić organizm po zbyt długiej zimie?