Naukowcy wyznaczyli sygnały, które zwiększają spalanie tłuszczu. Liczba otyłych ludzi zwiększa się gwałtownie na całym świecie - z oczywistymi poważnymi konsekwencjami dla ich zdrowia. Ze względu na nadmiar pokarmu i brak aktywności fizycznej, ale także z powodu czynników genetycznych, ryzyko śmierci z powodu chorób takich jak choroba niedokrwienna serca, miażdżyca i cukrzyca, dla osób otyłych stale się zwiększa.
Zapasy tłuszczu są rzeczywiście wykorzystywane jako miejsce do przechowywania energii, która pozwala przetrwać „niskokaloryczne czasy,” jak mówi dr Alexander Pfeifer. Ale w dzisiejszych czasach mało kto, szczególnie w krajach uprzemysłowionych jest narażony na takie fazy głodu.
Ponieważ wiele osób spożywa więcej energii niż może jej spalić, wielu marzy o magicznej pigułce, która po prostu sprawi, ze tłuszcz sam zniknie.
Teraz naukowcy odkryli drogę sygnałową w metabolizmie myszy, która jest rzeczywiście w stanie znacznie zwiększyć spalanie energii wewnątrz ciała gryzoni.
Nauka rozróżnia trzy rodzaje tłuszczu, relacjonuje prof. Pfeifer. Biały tłuszcz jest wykorzystywany do przechowywania energii i znajduje się w "strefach problemowych" u osób z nadwagą. Brązowe komórki tłuszczowe są zaś wykorzystywane jako rodzaj urządzenia grzewczego.
U niemowląt, służą do kontrolowania utraty ciepła. Niestety, dorośli nie mają prawie żadnych brązowych komórek tłuszczowych, z wyjątkiem małych powierzchni z tyłu szyi i wzdłuż kręgosłupa.
Zobacz również:
- Samobójstwa wśród nastolatków
- Pierwsza wizyta u ginekologa, czyli jak przygotować do tego nastolatkę
- Dlaczego regularne wizyty lekarskie są konieczne w starszym wieku?
- Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych
- Nowoczesne metody badania płodu
- Zarazki z kranu - czy zagrażają naszemu zdrowiu?
- Pułapki diagnostyczne – choroby ukryte za maską
- Jakość posiłków serwowanych w restauracjach wciąż kuleje
Trzecia kategoria - tak zwane "beżowe" komórki tłuszczowe - są tymi, nad którymi naukowcy się głowią aktualnie.
Tak jak brązowe komórki tłuszczowe, są one skuteczne w konwersji energii z pożywienia w ciepło i mogą chronić przed niepożądanymi białymi komórkami tłuszczowymi, wyjaśnia profesor Pfeifer.
Jak można zamienić białe komórki tluszczowe w te beżowe lub brązowe?
W związku z tym, zespół badawczy koncentruje się na tym jak zamienić białe komórki tłuszczowe na tak dużo tych beżowych, jak to tylko możliwe.
Problemem było znalezienie drogi do zbrązowienia białego tłuszczu - oczywiście nie na patelni, ale bezpośrednio wnętrza ciała.
W badaniu opublikowanym w 2009 roku, zespół profesor Pfeifer odkrył, że brązowy tłuszcz potrzebuje neuroprzekaźnika "cGMP". I zgodnie z nowymi wynikami, jest to również prawdziwe dla beżowego tłuszczu.
Naukowcy badają teraz u myszy skad pochodzi „cGMP” i jak jest regulowany.
Badania te wykazały, że gen VASP odgrywa istotną rolę jako przełącznik na ścieżce sygnału, który spowalnia powstawanie brązowych i beżowych komórek tłuszczowych.
Dlatego myszy, u których gen VASP został wyłączony, mają bardziej aktywny brązowy i beżowy tłuszcz, mówi profesor Pfeifer. Te zwierzęta są szczupłe i traca więcej energii.
To może nawet pozwolić nam zmusić białe komórki tłuszczowe do przekształcania się w tłuszcz brązowy lub beżowy. Może też prowadzić do użytecznych opcji dla pomyślnego leczenia otyłości. Ale to wciąż dalekie od rzeczywistości. Do tej pory drogę tego sygnału opisano tylko u myszy. Będziemy musieli zobaczyć najpierw, czy jest to również możliwe u ludzi, mówi profesor Pfeifer i dodaje, że były to tylko podstawowe badania, które mogą otworzyć drogę do nowych możliwości.
Komentarze do: Jak "beżowy" tłuszcz sprawia, że kilogramy znikają?