Szukaj

Jak "beżowy" tłuszcz sprawia, że kilogramy znikają?

Podziel się
Komentarze0

Naukowcy wyznaczyli sygnały, które zwiększają spalanie tłuszczu. Liczba otyłych ludzi zwiększa się gwałtownie na całym świecie - z oczywistymi poważnymi konsekwencjami dla ich zdrowia. Ze względu na nadmiar pokarmu i brak aktywności fizycznej, ale także z powodu czynników genetycznych, ryzyko śmierci z powodu chorób takich jak choroba niedokrwienna serca, miażdżyca i cukrzyca, dla osób otyłych stale się zwiększa.



Zapasy tłuszczu są rzeczywiście wykorzystywane jako miejsce do przechowywania energii, która pozwala przetrwać „niskokaloryczne czasy,” jak mówi dr Alexander Pfeifer. Ale w dzisiejszych czasach mało kto, szczególnie w krajach uprzemysłowionych jest narażony na takie fazy głodu.

Ponieważ wiele osób spożywa więcej energii niż może jej spalić, wielu marzy o magicznej pigułce, która po prostu sprawi, ze tłuszcz sam zniknie.

Teraz naukowcy odkryli drogę sygnałową w metabolizmie myszy, która jest rzeczywiście w stanie znacznie zwiększyć spalanie energii wewnątrz ciała gryzoni.

Nauka rozróżnia trzy rodzaje tłuszczu, relacjonuje prof. Pfeifer. Biały tłuszcz jest wykorzystywany do przechowywania energii i znajduje się w "strefach problemowych" u osób z nadwagą. Brązowe komórki tłuszczowe są zaś wykorzystywane jako rodzaj urządzenia grzewczego.

U niemowląt, służą do kontrolowania utraty ciepła. Niestety, dorośli nie mają prawie żadnych brązowych komórek tłuszczowych, z wyjątkiem małych powierzchni z tyłu szyi i wzdłuż kręgosłupa.


Trzecia kategoria - tak zwane "beżowe" komórki tłuszczowe - są tymi, nad którymi naukowcy się głowią aktualnie.

Tak jak brązowe komórki tłuszczowe, są one skuteczne w konwersji energii z pożywienia w ciepło i mogą chronić przed niepożądanymi białymi komórkami tłuszczowymi, wyjaśnia profesor Pfeifer.

Jak można zamienić białe komórki tluszczowe w te beżowe lub brązowe?

W związku z tym, zespół badawczy  koncentruje się na tym jak zamienić białe komórki tłuszczowe na tak dużo tych beżowych, jak to tylko możliwe.

Problemem było znalezienie drogi do zbrązowienia białego tłuszczu - oczywiście nie na patelni, ale bezpośrednio wnętrza ciała.

W badaniu opublikowanym w 2009 roku, zespół profesor Pfeifer odkrył, że brązowy tłuszcz potrzebuje neuroprzekaźnika "cGMP". I zgodnie z nowymi wynikami, jest to również prawdziwe dla beżowego tłuszczu.

Naukowcy badają teraz u myszy skad pochodzi „cGMP” i jak jest regulowany.

Badania te wykazały, że gen VASP odgrywa istotną rolę jako przełącznik na ścieżce sygnału, który spowalnia powstawanie brązowych i beżowych komórek tłuszczowych.

Dlatego myszy, u których gen VASP został wyłączony, mają bardziej aktywny brązowy i beżowy tłuszcz, mówi profesor Pfeifer. Te zwierzęta są szczupłe i traca więcej energii.

To może nawet pozwolić nam zmusić białe komórki tłuszczowe do przekształcania się w tłuszcz brązowy lub beżowy. Może też prowadzić do użytecznych opcji dla pomyślnego leczenia otyłości. Ale to wciąż dalekie od rzeczywistości. Do tej pory drogę tego sygnału opisano tylko u myszy. Będziemy musieli zobaczyć najpierw, czy jest to również możliwe u ludzi, mówi profesor Pfeifer i dodaje, że były to tylko podstawowe badania, które mogą otworzyć drogę do nowych możliwości.

Komentarze do: Jak "beżowy" tłuszcz sprawia, że kilogramy znikają?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz