Jak walczyć z chorobami stawów?
Ryby morskie
Korzystnnie na stawy działają również ryby morskie, które stanowią źródło kwasów omega-3. Poprawiają ruchomość stawów oraz wspomagają wytwarzanie hormonów tkankowych, które mają działanie łagdzące procesy zapalne.
Również olej rzepakowy i lniany mają pozytywne działanie na stawy, podobnie jak orzechy włoskie. Zaopatrują organizm w kwasy omega-3, a także witaminy E, która ma działanie przeciwzapalne. Należy również pamiętać o cebuli i czosnku, które posiadają związki siarki ograniczające produkcję hormonów tkankowych, które wpływają na utrzymywanie się stanu zapalnego.
Ponadto jedzenie owoców i warzyw, takich jak marchew, kapusta brokuły, cytrusy, kiełki, jagody, por, truskawki czy kapusta dostarcza organizmowi antyoksydantów (beta-karoten, witamina C, flawonoidy), które wpływają na opóźnienie procesu starzenia się stawów i zapobiegają rozwojowi zmian zwyrodnieniowych. Zapewniana dzięki nim witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który utrzymuje w dobrym stanie tkankę łączną, buduje chrząstki i odpowiada z kondycję stawów i ścięgien.
Komentarze do: Jak walczyć z chorobami stawów?