Jak wybrać produkt z dziurawca?
Wraz z całym mnóstwem produktów, jakie mamy do dyspozycji, rozpoznanie produktu dobrego jakościowo nie jest ewidentne. O ile sami nie zrobimy naszego własnego wyciągu (nalewki, czy jakiegoś innego) z dziurawca, to tak naprawdę nie wiemy, co wchodzi w skład, ani jaka jest jakość użytych składników.
Niektóre szczegóły na etykietkach jednakże pozwalają zobaczyć nieco więcej, niż wzmianki, które są na nich napisane.
Ograniczenia reglamentacji
Przede wszystkim, trzeba wiedzieć, że pojęcie „jakości” ma swoje granice. Produkt z dziurawca standaryzowany jest zgodny z reglamentacją jeśli:
- zawiera wspomnianą koncentrację molekuły, której dotyczy standaryzacja;
- nie zawiera pestycydów albo innych „zanieczyszczeń”;
- nie zawiera innych zanieczyszczeń, takich jak bakterie albo pleśnie.
Nic, w reglamentacji, nie zmusza do testowania skuteczności produktu albo do sprawdzania, czy zawiera on związki aktywne. Jedynym wymogiem jest to, że jeśli na produkcie wspomina się zawartość albo stężenie, to producent musi zagwarantować tę zawartość albo stężenie.
Zobacz również:
- Leki oryginalne a odpowiedniki - czym się różnią?
- Alergia na leki znieczulenia miejscowego, Czy są potrzebne badania diagnostyczne?
- Czy leki sprzedawane poza apteką są dla nas niebezpieczne?
- Objawy lekomanii
- Leki przeciwpłytkowe mogą być podawane doustnie lub pozajelitowo
- Leki sieroce – komu są potrzebne?
- Preparaty złożone
- Jakie substancje działają odkażająco?
Co wiemy?
- wiemy, że hiperycyna nie jest związkiem aktywnym dziurawca;
- wiemy, że hiperforyna i kilka innych flawonoidów ma pewien efekt;
- wiemy również, że ... nie wiemy wszystkiego.
Pozostają nam dwie drogi. Czytanie etykietek i wybieranie. Po pierwsze, produktu standaryzowanego na hiperoforynę, od 3% do 5% (zazwyczaj, produkt jest również standaryzowany na hiperycynę do 0,3%). Po drugie, produktu tradycyjnego opracowanego przez producenta wyspecjalizowanego w zielarstwie tradycyjnym.
Dlaczego?
Pierwszy, wybór, ponieważ nauka tak mówi. Drugi wybór, ponieważ metody tradycyjne używają całej rośliny i pracują ze szlachetnymi rozpuszczalnikami, takimi jak alkohol. Dlatego też, nawet jeśli produkt tradycyjny nie ma „zagwarantowanego” stężenia związków aktywnych, to jednakże oferuje nam wszustkim kompletną i synergiczną gamę związków rośliny, takiej, jaką stworzyła Natura.
Unikać
Odradzane są produkty nazywane tradycyjnymi, sprzedawane przez firmy, które nie specjalizują się w zielarstwie. Przedsiębiorstwa te zazwyczaj kupują na międzynarodowych rynkach najtańsze składniki. Natomiast, większość firm zielarskich kupuje (bądź uprawia swoje własne) rośliny i przygotowuje z nich swoje własne ekstrakty. Są więc one gwarantami całego procesu.
Komentarze do: Jak wybrać produkt z dziurawca?