Jak zbić gorączkę?
Wzrost temperatury ciała to nic innego jak reakcja obronna naszego organizmu oraz odpowiedź na stan chorobowy. Wysoki stan gorączkowy może być niebezpieczny i należy go szybko obniżyć. Jak więc obniżyć temperaturę?
Wzrost temperatury ciała, który przekracza normę ( 36,6 st. C ) informuje nas, że w naszym organizmie dzieje się coś złego. Nadmierny wzrost temperatury przestaje pełnić funkcję obronną, a zaczyna stwarzać zagrożenie dla naszego życia. Dlatego bardzo ważna jest szybka reakcja na pojawiającą się gorączkę.
Każda wartość przekraczająca normę powinna wzbudzić u nas czujność, ale nie trzeba od razu sięgać po leki ( jeżeli temperatura nie przekracza 37,5 st. C ). Można skorzystać z kilku domowych sposobów na zbicie temperatury.
Jeżeli jednak temperatura zaczyna rosnąć i przekracza granicę 37,5 st. C mamy do czynienia z gorączką, i należy wówczas zgłosić się do specjalisty.
Zobacz również:
Domowe sposoby na zbicie temperatury ciała
- ochłodzenie za pomocą kąpieli ( temperatura wody powinna być nieco chłodniejsza od temperatury ciała)
- zimne płyny do picia
- zimny okład na czoło, kark, łydki
- napary ziołowe ( zastosowanie naparów z ziół o działaniu napotnym : lipa, owoce maliny, czarny bez, jeżyna oraz liście)
- mleko z miodem i czosnkiem ( miód i czosnek mają właściwości przeciwbakteryjne i stymulują układ odpornościowy. Mleko natomiast pobudza produkcję śluzu w drogach oddechowych, co pomaga w ich oczyszczaniu).
Podział gorączek w zależności od wysokości temperatury
- 37-38,0 st. C – stan podgorączkowy
- 38,0-38,5 st. C – gorączka nieznaczna
- 38,5-39,5 st. C – gorączka umiarkowana
- 39,5-40,5 st. C – gorączka znaczna
- 0,5-41,0 st. C – gorączka wysoka
- -> 41 st. C – gorączka nadmierna
Gorączka powyżej 39 st. C bardzo osłabia organizm. Wyraźnie przyśpiesza akcję serca. Najbardziej wrażliwy na duży wzrost temperatury jest nasz mózg, ale zagraża mu dopiero gorączka powyżej 41 st. C. Organizm zazwyczaj potrafi kontrolować gorączkę i bardzo rzadko przekracza niebezpieczny dla zdrowia próg.
Autor: Katarzyna Krzysica
Komentarze do: Jak zbić gorączkę?