Jak podaje Siteman Cancer Center, udary, które powodowane są przez zaburzenia przepływu krwi, stanowią trzecią główną przyczynę śmierci w Stanach Zjednoczonych, zaraz za chorobami serca i rakiem.
Śmiertelne i popularne
Udary co roku dotykają ponad 600 tysięcy Amerykanów, odbierając życie 150 tysiącom osób lub powodując permanentną niepełnosprawność. Borykają się z nimi zarówno kobiety, jak i mężczyźni, szczególnie po 55. roku życia. Chociaż są tak powszechne, nie trzeba koniecznie żyć w strachu przed udarem – wystarczy powziąć kroki, aby zmniejszyć ryzyko np. poprzez ćwiczenia fizyczne, regularne badania lekarskie, niepalenie papierosów i właściwą, zdrową dietę.
Według nowego badania opublikowanego w czasopiśmie Stroke wydawanym przez American Heart Association, spożywanie większej ilości niektórych minerałów może pomóc zredukować ryzyko udaru u dojrzałych kobiet. Jak odkryli naukowcy, kobiety po menopauzie, które spożywają większe ilości jedzenia zawierającego dużo potasu mają mniejsze predyspozycje do śmierci w wyniku udaru, niż te które spożywały niewystarczającą jego ilość.
Zobacz również:
Zbawienny wpływ potasu
W badaniu wzięło udział prawie 100 tysięcy kobiet w wieku od 50 do 79 lat. Przez średnio 11 lat gromadzono informacje na temat tego, ile potasu spożywają, czy miały udar (zarówno niedokrwienny, jak i krwotoczny) lub zmarły.
Według wyników badania, te z uczestniczek, które spożywały większą ilość potasu miały ogólnie 12% mniejsze ryzyko udaru i 16% mniejsze ryzyko udaru niedokrwiennego, w porównaniu z kobietami, których dieta była uboga w potas. Ich ryzyko śmierci również było niższe – o 10%.
Odkryto również, że wpływ potasu na ryzyko udaru zależny był od stanu zdrowia kobiet. Te, które nie miały nadciśnienia i przyjmowały dużo potasu miały 27% mniejsze szanse udaru niedokrwiennego, przy ogólnym ryzyku mniejszym o 21% w porównaniu z innymi. Kobiety leczące się na nadciśnienie nie zyskiwały dzięki spożywaniu dużej ilości potasu zbyt wiele – zmniejszało się ich ryzyko śmierci, ale nie udaru.
Zbyt uboga dieta
- Nasze odkrycia dają kobietom kolejny powód by spożywały więcej warzyw i owoców. Warzywa i owoce są dobrym źródłem potasu, a u kobiet po menopauzie potas obniża nie tylko ryzyko udaru, lecz także śmierci – twierdzi dr Sylvia Wassertheil-Smoller, która przewodniczyła badaniu.
Kobiety powinny spożywać przynajmniej 4,700 mg potasu dziennie, lecz mniej niż 3% faktycznie to robi. Chcąc zwiększyć spożycie potasu w diecie należy częściej sięgać m.in. po banany, szpinak, awokado lub grzyby.
Opracowała: Julia Liszka
Komentarze do: Jedzenie bogate w potas zapobiega śmiertelnym udarom u starszych kobiet