Z najnowszych badań wynika, że najprostszym sposobem, aby utrzymać ciśnienie krwi na dobrym pozomie, jest spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki, takich jak jogurt oraz kefir. Chociaż niekoniecznie jest to dobre rozwiązanie dla osób z problemami sercowymi - w wielu badaniach klinicznych wykazano, że te pokarmy obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, a także poziom cukru.
W czasopiśmie Hypertension opublikowano przebieg przeprowadzonych badań. Wśród 550 uczestników, którzy wzięli probiotyk, średni poziom ciśnienia skurczowego spadł o 3,56 milimetów słupa rtęci (mm Hg), natomiast poziomy rozkurczowe spadły o 2,38 mm Hg. Ma to duże znaczenie, ponieważ wiele leków, które przynoszą podobne efekty mają różnorodne skutki uboczne, które nie występują podczas stosowania probiotyków.
- Nie sądzę, że opinia publiczna wie, jak probiotyki mogą być korzystne dla zdrowia, na tym etapie - powiedział Jing Sun z Griffith University School of Medicine i Griffith Heart Institute w Queensland, Australia, główny autor badania. - Wyzwaniem dla nas jest przekonanie pacjentów i lekarzy do przyjmowania tych produktu na codzień.
Na podstawie danych, przyjmowanie optymalnych lub większych ilości probiotyków dziennie przez co najmniej dwa miesiące, może przynieść ogromne korzyści, szczególnie w połączeniu z innymi działaniami, jak zdrowe odżywianie i regularne ćwiczenia. Innymi słowy, jogurt może być pomocny, ale ważne jest również, aby połączyć go z innymi zdrowymi nawykami stylu życia. Probiotyki to "żywność funkcjonalna", która może zapobiec zachorowaniu na choroby przewlekłe.
Zobacz również:
Poza ich korzyściami dla serca, naukowcy doszli do wniosku, że probiotyki oferują korzyści zdrowotne poza podstawowym odżywianiem. Według Lori Hoolihan, badacz z Dairy Council of California w Irvine, probiotyki działają na wiele sposobów optymalizacji zdrowia i zapobiegania chorobom przewlekłym.
Inne przydatne sposoby do obniżenia ciśnienia krwi przez naturalnie diety obejmują obniżenie spożycia węglowodanów i cukru, a obie te rzeczy przyczynia się do oporności na insulinę i zaburzeń metabolicznych. Zwiększenie dawki korzystnych składników mineralnych, takich jak potas, magnez i wapń, jak również zużywających zdrowe tłuszcze nasycone, takie jak masło, olej palmowy i olej kokosowy, są również pomocne.
Ważne jest również, aby zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3, zarówno poprzez spożycie ryb i suplementacji olejów omega-3, lnu i konopi. Omega-3 wykazano w wielu badaniach w celu zmniejszenia skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi. Ponadto redukują inne czynniki ryzyka związane z chorobami układu krążenia.
Wierzymy, że probiotyki mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi poprzez inne pozytywne skutki dla zdrowia, w tym zwiększenie stężenia cholesterolu całkowitego, stężenia glukozy we krwi i oporności na insulinę, a także przyczynią się do regulowania systemu krwi, który reguluje ciśnienie i bilans płynów.
Komentarze do: Jogurt pomaga obniżyć ciśnienie krwi