Jak pokazują najnowsze badania przeprowadzone przez Institute of Scientific Information, umiarkowane spożywanie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Obecnie, ponad 370 milionów ludzi na świecie choruje na cukrzycę. Pokazuje to, że choroba ta jest jedną z najistotniejszych problemów zdrowotnych. Aby uczcić Światowy Dzień Cukrzycy, Instytut opublikował zaktualizowany raport przestawiający najnowsze badania na temat kawy i jej wpływu na cukrzycę.
Co przedstawiają badania?
Dane epidemiologiczne wykazały, że picie ok. 4 filiżanek kawy dziennie, wiąże się z obniżeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. o ok 25%. Co więcej, każda dodatkowa filiżanka, zmniejsza ryzyko o 7,8 %. Oczywiście można również pić kawę bezkofeinową, gdyż to nie kofeina odgrywa tu najważniejszą rolę. Badacze jednak zalecają ten rodzaj kawy kobietom, gdyż jak ukazały badania, bezkofeinowa kawa chroni bardziej płeć żeńską.
Zobacz również:
Dlaczego kawa?
Otóż kofeina zawarta w kawie stymuluje przemianę materii i zwiększa zużycie energii, przy czym uważa się, że wszystkie składniki zawarte w niej odgrywają kluczową rolę, gdyż równoważą poziom glukozy w organizmie.
Istnieje również teoria, że kawa zawiera składniki, które mogą poprawić wrażliwość na insulinę.
Niemniej jednak, badacze uważają, że należy spożywać kawę, aby uniknąć problemów z cukrzycą. Oczywiście przestrzegają również o zachowaniu umiaru.
Komentarze do: Kawa zapobiega cukrzycy typu 2.?