Przewlekłe choroby wątroby (w tym marskość) zabiły w Stanach Zjednoczonych niemal 3200 osób w 2010 roku. Najnowsze badania sugerują, że picie dwóch lub więcej filiżanek kawy codziennie może zmniejszyć znacznie, bo aż o 66 procent, ryzyko zgonu z powodu tych powikłań.
Badania publikowane w czasopiśmie Hepatology podają coraz więcej dowodów na zdrowotne właściwości kawy. Kofeina zmniejsza skutecznie ryzyko występowania raka wątroby, a także ryzyko popełnienia samobójstwa.
Jedno z badań opublikowanych niedawno w Medical News Today sugeruje, że spożywanie dziennie stałej dawki dwustu mg kofeiny może wpłynąć pozytywnie na zwiększenie i poprawę długoterminowej pamięci.
Na Narodowym Uniwersytecie w Singapurze dr Woon-Puay pokierował zespołem naukowców badającym, w jaki sposób kawa może zminimalizować wystąpienie marskości wątroby. Choroba ta według Światowej Organizacji Zdrowia jest przyczyną blisko dwóch procent zgonów na całym świecie.
Zobacz również:
Następnie przeprowadzono badanie, w którym udział wzięło ponad 63. 000 Chińczyków mieszkających w Singapurze. Wiek badanych mieścił się w granicach 45-74 lat. Ankiety dostarczyły naukowcom informacji o stylu życia, historiach choroby i stosowanych dietach. Później kontrolowano ich przez piętnaście lat. Wśród zmarłych w tym czasie badanych stu czternastu zmarło na marskość wątroby.
Tymczasem spożycie kawy było związane z niższym ryzykiem śmierci wśród chorych na marskość wątroby lub też w przypadku wirusowego zapalenia wątroby.
Uczestnicy badania, którzy każdego dnia wypijali co najmniej dwie filiżanki kawy byli o sześćdziesiąt sześć procent mniej narażeni na zgon niż reszta badanych, niespożywająca kawy.
Dało to podstawy by traktować kawę jako kolejny tradycyjny, potencjalny środek terapeutyczny u pacjentów z marskością wątroby.
Komentarze do: Kawa zmniejsza ryzyko wystąpienia marskości wątroby