Miłośnicy kawy, którzy wybierają kawę ciemno paloną, mogą z niej wyciągnąć o wiele więcej korzyści niż tylko zwykłe odzyskanie energii.
Naukowcy zajmujący się produktami spożywczymi, z Uniwersytetu w Kolumbii Brytyjskiej, podtrzymują, iż proces palenia kawy, który pozwala ziarnom kawy na uzyskanie ciemnobrązowego koloru, daje jej takie same korzystne działanie przeciwko procesowi starzenia jak te, które są przypisywane antyoksydantom.
Współautor tego badania, profesor David Kitts, oraz student, Yazheng Liu, przeanalizowali kompleksową mieszankę związków chemicznych uwalnianych w procesie palenia kawy.
Zobacz również:
Ich testy pokazują, że wysoka temperatura, niezbędna do enzymatycznego brązowienia ziaren kawy, sprzyja tworzeniu się związków antyoksydacyjnych.
Naukowcy każą zauważyć, że ich wcześniejesze badania sugerowały, iż antyoksydanty pochodzą przede wszystkim z kofeiny albo z kwasu chlorogenowego, obecnego w zielonych ziarnach kawy.
Ale ich badanie, które zostało opublikowne w przeglądzie Food Research International, pokazuje raczej, że ziarna kawy tracą około 90% kwasu chlorogenowego w procesie palenia.
Komentarze do: Kawie zawdzięczamy o wiele więcej niż tylko odzyskanie energii, według badania