Naukowcy z Finlandii po przeprowadzeniu prawie 20 lat badań, udowadniają, jak kwasy tłuszczowe omega 3 potencjalnie pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Badacze z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii opublikowali ostatnio ich pracę naukową w czasopiśmie Diabetes Care.
Cukrzyca typu 2. rozprzestrzenia się na całym świecie, dlatego więc to badanie jest tak ważne. Bycie otyłym przez długi czas było uważane za jedno ze znaczących czynników ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. To może być następstwem nadmiernej konsumpcji cukrów i przygotowywanych posiłków. Jest oczywiste, że złe nawyki trybu życia odgrywają ważną rolę w rozwijaniu się cukrzycy typu 2-go.
Zapobieganie chorobie to nie tylko kontrola wagi, ale również liczenie kalorii. Jest znacznie więcej sposobów w zapobieganiu jej, niż tylko utrata wagi i unikanie specyficznych substancji. M.in. jest wartościowe jedzenie (nie jest ujęte w piramidzie żywieniowej), które wzmacniają i chronią komórki ciała człowieka. Jest również jedzenie nazwane mianem „superfoods” takie jak spirulina, która wzbogaca w wysoko zagęszczone białka roślinne i minerały. Są również produkty sfermentowane z bakteriami, które wzmacniają układ immunologiczny. Możemy również mówić o składnikach odżywczych i przeciwutleniaczach w owocach i ziołach, które są bardzo dobre dla ochrony komórek. Dodatkowo istnieją enzymy i kwasy tłuszczowe.
Zobacz również:
Ta niewidzialna moc żywności wzmacnia układ odpornościowy człowieka i chroni przed chorobami, m.in. rakiem czy cukrzycą typu 2. Zapobieganie chorobom zaczyna się nie w medycznych testach i miesięcznych ubezpieczeniach zdrowotnych, a w zapewnieniach kierowania się zdrowym jedzeniem i pracą nad ciałem.
Podczas wprowadzenia do diety kwasu tłuszczowego omega-3 uważano za kontrowersyjne mierzenia go w celu zapobiegania cukrzycy typu 2., jednak badanie z Finlandii ukazuje nowe dowody.
W Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study, badacze zmierzyli skoncentrowanie serum kwasu tłuszczowego omega-3 pośród 2212 mężczyzn w wieku 40 i 50 lat używając serum PUFA (wielonasycone kwasy tłuszczowe) oraz mieszków testowych włosów jako biomarkets. Również zmierzono 4-dniową ocenę żywienia, która za pomogą kwestionariuszy i ustne badanie tolerancji glukozy we krwi. Szpitalne rejestry danych leków cukrzycowych zostały zweryfikowane.
Badanie rozpoczęło się w 1984 roku. Badacze utrwalili wyniki stężenia omega-3 mężczyzn przez 5 lat. 19 lat później dane zostały ponownie zbadane. W ciągu tych 19 lat, u 422 badanych zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Przez cały okres badania, mężczyźni byli podzieleni na cztery grupy ze względu na liczbę stężenia serum długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3, które spożywali.
Ci, którzy spożyli największe skoncentrowanie omega-3 z ryb bądź olejów ryb pokazali o 33% mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2-go. Naukowcy sugerowali, że mężczyźni którzy jedzą dwa rybne posiłki tygodniowo, zawierając zbalansowaną dietę, ich ryzyko bycia cukrzykiem zostało zredukowane o 33%.
Źródło rybnych, bogatych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega zawierają pstrągi tęczowe, leszcze, sielawy, śledzie, sardynki, makrele oraz łososie.
Magda Strzykalska
Komentarze do: Kolejne badania na związek omega 3 z cukrzycą