Szukaj

Konsumpcja alkoholu: zgony, którym można zapobiec

Podziel się
Komentarze0

Naukowcy z Boston University School of Medicine (BUSM) i Boston University School of Public Health (BUSPH) wykazali, że alkohol jest głównym czynnikiem zgonów z powodu raka. Co więcej, alkohol po prostu skraca życie. Wyniki prac ukazały się w American Journal of Public Health.



Badacze podkreślają, że redukcja konsumpcji alkoholu jest ważną strategią antynowotworową, odkąd wiemy, że używka ta jest kancerogenna nawet w niewielkich ilościach.

Wcześniejsze badania pokazywały, że konsumpcja alkoholu jest znaczącym czynnikiem ryzyka raka ust, gardła, przełyku i wątroby, jelita grubego, odbytu oraz piersi.

Ocenia się, że alkohol odpowiada za ok. 4% wszystkich zgonów z powodu raka na całym świecie.

Dr Timothy Naimi z BUSM ze współpracownikami przestudiowali ostatnie dane na temat spożycia alkoholu w USA oraz śmiertelnością z powodu raka.


Okazało się, że używka odpowiadała za blisko 20 000 zgonów z powodu raka każdego roku (3,5% wszystkich zgonów z powodu nowotworów).

Rak piersi to najpowszechniejsza przyczyna zgonu z powodu nowotworów związanych z alkoholem u kobiet (6 000 rocznie), tak samo jak rak ust, gardła i przełyku u mężczyzn (6 000 rocznie).

Badacze odkryli także, że każdy zgon z powodu raka związany z alkoholem odpowiadał o przeciętnie za życie krótsze o 18 miesięcy.

Co więcej, wysoka konsumpcja alkoholu prowadzi do wyższego ryzyka raka, ale przeciętnie spożycie 1,5 drinka dziennie, a nawet mniej, przekłada się na 30% wszystkich zgonów z powodu nowotworów związanych z alkoholem.

Dr Naimi mówi: powiązanie alkoholu z rakiem jest bardzo silne, a jednak dość lekceważone, nawet przez lekarzy. Alkohol to przyczyna zgonu, której można zapobiec, powinniśmy o tym pamiętać.

Komentarze do: Konsumpcja alkoholu: zgony, którym można zapobiec

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz