Powszechnie wiadomo, że stosowanie na dłuższą metę diety wysokotłuszczowej zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Jednak najnowsze badania wykazały, że dieta bogata w tłuszcze stosowana przez jeden dzień, raz na dwa tygodnie może zmniejszyć skutki ataku serca u myszy o około 50 procent.
Ustalenie dokonane przez zespół kierowany przez W. Keith Jones, PhD, z Loyola University Chicago Stritch School of Medicine, zostały opublikowane w American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology.
- Badanie poprawia nasze rozumienie relacji między dietą a zdrowiem – mówi dr Jones. - Nauka o tym, jak tłuszcz, w krótkim okresie, chroni przed zawałem serca i jego skutkami może pomóc w rozwoju lepszych metod leczenia.
Dr Jones podkreślił, że badanie nie jest to przyzwoleniem, aby objadać się fast-foodami i słodyczami.
Podczas badania u myszy stosowano dietę o dużej zawartości tłuszczu (60 procent kalorii pochodzących z tłuszczu zwierzęcego) zanim gryzonie doświadczyły ataku serca. Myszy karmione tą dietą przez jeden dzień, raz na dwa tygodnie przed atakiem serca doświadczyły o połowę mniejszych uszkodzeń serca, niż myszy z grupy kontrolnej.
Zobacz również:
Korzyści były najbardziej widoczne wśród myszy, które karmione były dietą o wysokiej zawartości tłuszczu na tydzień przed atakiem serca. Badania wykazały również, że u myszy, które jadły dietę wysokotłuszczową przez sześć tygodni, efekt ochronny diety zniknął. Konieczne są dalsze badania, aby zrozumieć, dlaczego tak jest.
Dr Jones powiedział, że w krótkim okresie, dieta wysokotłuszczowa chroni serce poprzez mechanizm zwany autofagii (proces kataboliczny polegający na trawieniu przez komórkę obumarłych lub uszkodzonych elementów jej struktury), który działa trochę jak śmieciarka. Białka uszkodzone przez atak serca są usuwane z komórek serca tak, jakby były "śmieciami", zwiększając tym samym szanse, że zdrowe komórki przetrwają.
Dieta wysokotłuszczowa zwiększa poziom cząsteczki we krwi, które aktywują ścieżki ochronne w mięśniu sercowym. Zwiększa to gotowość "śmieciarek", co oznacza, że komórka staje się odporna na uszkodzenie w przypadku wystąpienia zawału. W rezultacie, więcej komórek mięśnia sercowego przeżyje. Zespół dr Jones bada naturę cząsteczki krwiotwórczej i planuje w późniejszym czasie je opublikować.
Autorzy dodał, że, biorąc pod uwagę rosnącą liczbę osób otyłych w obu krajach rozwiniętych i rozwijających się, zrozumienie relacji między spożyciem tłuszczu i zdrowia serca jest niezwykle ważne.
Opracowała: Agnieszka Witek
Komentarze do: Krótkotrwała dieta wysokotłuszczowa może zmniejszyć skutki ataku serca