Kuchenka mikrofalowa: czy takie gotowanie jest niebezpieczne dla zdrowia?
Wielu z nas zastanawia się nad zagrożeniami związanymi z gotowaniem w mikrofalówce. Możemy się zapytywać, czy produkty gotowane w kuchence mikrofalowej są niebezpieczne dla zdrowia, na przykład z powodu wysyłanego promieniowania, które może „przyczepić się” do gotowanego w ten sposób jedzenia.
Zasady gotowania w mikrofalówce
Ciepło związane jest z nieuporządkowanym ruchem cząsteczek albo molekuł tworzących gaz, płyn albo materię stałą, niezależnie od tego, jaka byłaby przyczyna tego ruchu. W przypadku jedzenia odgrzewanego w kuchence mikrofalowej, to właśnie molekuły wody poruszają się szaleńczo w przestrzeni, a dzieje się tak z powodu przejścia fali elektromagnetycznej. Ogrzewanie tych cząsteczek następnie przekazywane jest jedzeniu poprzez proces przewodzenia.
Zobacz również:
Kiedy mikrofale zostaną zatrzymane, jedzenie zachowuje się dokładnie tak samo jak wszystkie dania wychodzące z jakiegokolwiek pieca. Nie można w żaden sposób porównywać takiego dania z jakimkolwiek przedmiotem, który staje się radioaktywny poprzez przyjęcie atomów promieniotwórczych. I nie ma również żadnego rodzaju promieniowania wysyłanego przez jedzenie, tak samo jak nie ma promieniowania wysyłanego przez ciepłe ciało. Nie ma więc żadnego ryzyka dla zdrowia.
Komentarze do: Kuchenka mikrofalowa: czy takie gotowanie jest niebezpieczne dla zdrowia?