Szczury karmione genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą częściej chorują na raka niż zwierzęta otrzymujące konwencjonalną żywność. Artykuł opublikowany w „Food and Chemical Toxicology” wywołał debatę na temat zatwierdzenia upraw transgenicznej kukurydzy w Unii Europejskiej. Profesor Gilles-Eric Seralini z Uniwersytetu w Caen, ekspert w zakresie inżynierii genetycznej podkreśla, że wyniki ostatnich testów są wysoce niepokojące.
W ramach badań nad genetycznie modyfikowaną żywnością naukowcy przez okres dwóch lat obserwowali 200 szczurów. Pierwszą grupę karmiono odmianą transgenicznej kukurydzy NK603, drugą - genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą już oczyszczoną z pestycydów, a trzecią - konwencjonalną kukurydzą, opryskiwaną wcześniej środkiem Roundup.
Kukurydza stanowiła około jedenaście procent całej diety zwierząt, co odpowiada typowym nawykom żywieniowym w Stanach Zjednoczonych.
Szczury karmione genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą zmarły dużo wcześniej niż pozostałe; samice w głównej mierze na raka piersi, a samce na nowotwór skóry lub nerek, wyjaśnił Seralini.
„Badania dowiodły, że genetycznie zmodyfikowana kukurydza może być toksyczna”, ostrzega ekspert w zakresie inżynierii genetycznej, Mute Schimpf z organizacji na rzecz środowiska „Friends of the Earth Europe”.
Zobacz również:
- Żywność GMO, czyli żywność modyfikowana genetycznie
- GMO - Żywność Genetycznie Modyfikowana
- "Zabubiony w kosmosie" czyli o śmiesznych nazwach genów
- Jakie są najczęstsze wady wrodzone przewodu pokarmowego?
- Epigenetyka - ujawnia prawdziwe funkcjonowanie DNA
- Autyzm a geny
- Olej rybi chroni przed rakiem skóry
- Dziesięć najczęstszych mitów o raku!
Poprzez manipulacje genetyczne, kukurydza toleruje pestycydy i jest w stanie produkować trujące substancje ochronne.
Lider nowoczesnego rolnictwa, Monsanto, odpiera atak i wskazuje na podobne badania, które nie wykazały jednak żadnych zagrożeń dla zdrowia związanych z genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą.
Francuscy specjaliści kontynuują badania nad wpływem transgenicznej kukurydzy na zdrowie ludzi. Podobnym testom zostaną poddane również pozostałe genetycznie modyfikowane rośliny, wprowadzone na rynek w okresie ostatnich dwóch lat.
W Unii Europejskiej do uprawy dopuszczone są: kukurydza MON810 firmy Monsanto i ziemniak Amflora; inne modyfikowane genetycznie rośliny mogą być jedynie przetwarzane w produkcji pasz i środków spożywczych.
Francuski poseł z grupy Zielonych, José Bové, wezwał Komisję Europejską do uchylenia zgody na uprawę kukurydzy MON810 i ziemniaka Amflora oraz zatrzymania importu transgenicznej kukurydzy i soi.
Komisja Europejska zobowiązała się podjąć odpowiednie działania w obliczu „alarmującego zagrożenia dla zdrowia” i zreformowała kryteria oceny ryzyka związanego z genetycznie modyfikowaną żywnością.
Komentarze do: Kukurydza modyfikowana genetycznie może powodować raka?