Obiecujące nowe badanie pokazało jakiś czas temu, że kurkumina, składnik powszechnie stosowanej w kuchni hinduskiej kurkumy, ma wielki potencjał zwalczania raka. Tym razem, naukowcy skupili się nad nowotworem przełyku.
Badania przeprowadzone w University of Kansas Cancer Center and Medical Center pokazują, że kurkumina hamuje rozwój komórek nowotworowych raka przełyku, aczkolwiek dokładny sposób jej działania nie został jeszcze dobrze poznany.
Rezultaty tych prac są szczególnie warte uwagi, jeżeli wiemy, iż rak przełyku jest ósmym najpowszechniejszym typem nowotworu na świecie oraz szóstym najbardziej zabójczym.
W samych tylko Stanach Zjednoczonych, od 4 do 10 osób na 100 000 umiera z powodu raka przełyku każdego roku. Choroba dotyczy głównie mężczyzn powyżej 50 roku życia.
Zobacz również:
W 2011 roku, stowarzyszenie American Cancer Society oceniło, iż blisko 17 000 Amerykanów zostało zdiagnozowanych z tą chorobą.
Gruczolakorak przełyku, najpowszechniejsza postać tego nowotworu, to najszybciej rozwijający się nowotwór w świecie zachodnim, alarmują naukowcy. Jest on diagnozowany generalnie w późnym stadium, a rokowania są kiepskie – zaledwie 10% pacjentów przeżywa 5 lat po postawieniu rozpoznania.
Mimo że dostępne terapie obejmują chemioterapię, radioterapię, a nawet resekcję przełyku, to wielu pacjentów z gruczolakorakiem przełyku doświadcza postępowania choroby. A to sugeruje, że tego typu nowotwory są wysoce odporne na leczenie.
Wcześniejsze badania wykazały, że kurkumina redukuje rozwój raka oraz rozwój guzów mózgu o 81%.
Komentarze do: Kurkumina zwalcza nowotworowe komórki macierzyste