Najnowsze ustalenia amerykańskich naukowców pokazują, że odpowiednio wysoka zawartość kwasu foliowego w naszym pokarmie może znacząco przyczynić się do redukcji ryzyka zapadalności na chorobę Alzheimera. Stanowi to kolejne potwierdzenie znaczenia odpowiednio zbilansowanej diety.
Badania przeprowadzone ostatnio na Columbia University wskazują na pozytywną zależność między ilością spożywanego kwasu foliowego a obniżoną zapadalnością na chorobę Alzheimera wśród osób w wieku powyżej 65 lat. Za podstawę badań posłużyły kwestionariusze żywieniowe, w oparciu o które naukowcy oszacowali ilość przyjmowanego kwasu foliowego. Wyniki zdecydowanie wskazują na obniżenie ryzyka wystąpienia choroby wraz ze wzrostem ilości spożywanego kwasu foliowego.
To bardzo ważna wiadomość dla nas wszystkich. Z innych badań wiemy już, że kwas foliowy wpływa dodatnio na nasz układ krążenia, a tym samym chroni nas przed chorobami neurodegeneracyjnymi. To kolejny z dobitnych dowodów, że to co jemy ma naprawdę duże znaczenie dla naszej kondycji zdrowotnej – mówi prof. dr hab. Marek Naruszewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą, ekspert Instytutu Flory i autorytet w dziedzinie żywienia.
Zobacz również:
- Czy rak skóry może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimer'a?
- Jak rozpoznać objawy choroby Alzheimera?
- Alzheimer - czy mnie to także grozi?
- Jak krewni łagodzą zapominanie?
- Choroba Alzheimera
- Jak rozpoznać Alzheimera?
- Diagnozowanie Alzheimera. Tak, ale kiedy?
- Czy istnieją leki na chorobę Alzheimera?
Jednak kwas foliowy odgrywa pozytywna rolę nie tylko w przypadku choroby Alzheimera. Podobnie pozytywny wpływ kwasu foliowego naukowcy zaobserwowali już wcześniej w przypadku choroby niedokrwiennej serca oraz raka piersi .
Styl życia jest jednym z głównych determinantów kondycji zdrowotnej i odporności organizmu. Codzienna dieta to podstawowy wyznacznik stylu życia. Powyżej przytoczone badania są kolejnym dowodem na zasadnicze znaczenie codziennej diety. Warto pamiętać,
że to my sami aktywnie kształtujemy nasz styl życia.
Kwas foliowy znajduje się między innymi w zielonolistnych warzywach, jak sałata czy szpinak, ale także w pomidorach, fasoli oraz słoneczniku. Doskonałym źródłem jest margaryna Flora i z powodzeniem zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy .
Komentarze do: Kwas foliowy a ryzyko zapadalności na chorobę Alzheimera (2)
Mała mi
2Czy inna bohaterka, którejś z bajek się objadała szpinakiem?... pokaż całość
Papaj sie objadał szpinakiem... pokaż całość