Suplementy kwasu foliowego oraz dwóch innych witamin z kompleksu B (B6 i B12) nie mają statystycznie znaczącego działania na ryzyko gruczolaka jelita grubego pośród kobiet, które są zagrożone chorobą serca. Tak informują naukowcy w artykule opublikowanym w Journal of the National Cancer Institute.
Około 35% amerykańskiej populacji zażwa suplementy diety zawierające trzy wyżej wspomniane witaminy. Wcześniejsze badania na zwierzętach wykazały, iż kompleks B zwalcza kancerogenezę jelita grubego.
Niektóre badania epidemiologiczne z kolei sugerowały, iż osoby zażywające duże ilości takich suplementów są blisko 40% mniej zagrożone nowotworem. Aczkolwiek, większość randomizowanych kontrolowanych prób skoncentrowała się jedynie na suplementacji kwasem foliowym.
Aby więc określić potencjał kwasu foliowego oraz witamin B6 i B12 w prewencji gruczolaka jelita grubego – który jest prekursorem raka jelita grubego – dr Yiqing Song z Harvard Medical School w Bostonie przeprowadził badanie na podstawie danych z Women's Antioxidant and Folic Acid Cardiovascular Study (WAFACS).
Zobacz również:
Prace były prowadzone metodą próby podwójnie ślepej. Przyjrzano się zdrowiu 5 442 kobiet-pracowników służby zdrowia, które były zagrożone chorobą serca.
Uczestniczki projektu, który trwał od 1998 do 2005 roku, zostały przypadkowo przypisane do grupy zażywającej kompleks witaminowy bądź placebo. Naukowcy odkryli, iż ryzko gruczolaka raka jelita grubego u kobiet nie było w sposób znaczący zmniejszone dzięki zażywaniu kombinacji witamin B.
Nasze odkrycia pokazują, mówi dr Yiqing Song, że suplementacja witaminami B nie jest czymś, co można zalecać w prewencji gruczolaka jelita grubego. Co więcej, jak się okazało, konsumpcja alkoholu, który jest znany z tego, iż jest antagonistą folianów, nie wpływa na działanie suplementów w przypadku ryzyka gruczolaka jelita grubego.
Komentarze do: Kwas foliowy, witamina B6 i witamina B12 nie wpływają na raka?