Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of South Dakota w Sioux Falls, kwasy tłuszczowe omega-3 mogą spowolnić proces kurczenia się mózgu związany z procesem starzenia i demencją.
Naukowcy odkryli, że ludzie spożywający więcej kwasów omega-3 mają mózgi kondycyjnie rok lub dwa lata młodsze niż osoby, które jadły ich mniej. Chociaż mózg w sposób naturalny zmniejsza się wraz z wiekiem, szybkość skurczu jest uważana za ważny znak ostrzegawczy dla choroby Alzheimera i innych form demencji.
"Mózg maleje w trakcie normalnego procesu starzenia – o 0,5 procent rocznie po 70. roku życia – ale demencja jest związana z przyspieszonym i miejscowym procesem kurczenia się mózgu" – mówi James Pottala, główny badacz.
Obecne badania koncentrują się na morskich kwasach tłuszczowych omega-3 – DHA i EPA. Naukowcy zmierzyli poziom obu tych kwasów tłuszczowych we krwi 1111 kobiet. Omega-3 we krwi są uważane za dobre składniki diety.
Zobacz również:
- Układ odpornościowy w wieku starczym
- Jak unikać upadków w starszym wieku?
- Jak zmienia się układ nerwowy podczas starzenia się organizmu?
- Jakie są skutki starzenia się skóry?
- Zmiany spowodowane upływem czasu...
- Narządy czuciowe w procesie starzenia organizmu
- Dlaczego się starzejemy?
- Na jakie operacje plastyczne seniorzy decydują się najczęściej?
Kiedy badanie się zaczęło, średnia wieku uczestników wynosiła 70 lata, a żaden z uczestników nigdy nie wykazywał żadnych oznak demencji. Naukowcy przeprowadzili analizę mózgu za pomocą rezonansu magnetycznego każdego z uczestników zarówno na początku badania, jak i po jego zakończeniu, czyli po ośmiu latach.
Badanie wykazało, że kobiety z najwyższym spożyciem kwasów omega-3 miały objętościowo największe mózgi. Na wynik nie miały wpływu nawet potencjalne czynniki zakłócające takie jak wiek, wykształcenie, aktywność fizyczna, palenie tytoniu lub inne choroby.
"Te wyższe poziomy kwasów tłuszczowych mogą być efektem diety i stosowania suplementów, a wyniki wykazują, że wpływ na objętość mózgu jest równoważnikiem opóźniania normalnej utraty komórek mózgowych, które przychodzi wraz ze starzeniem się przez rok czy dwa lata" – powiedział Pottala.
Ronald Petersen, dyrektor Centrum Badań Chorób Mayo kliniki Alzheimera, z zadowoleniem przyjął ustalenia zauważając sugestie, że "istnieje pozytywny związek między dietą bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3, a ochroną objętości mózgu podczas starzenia się".
Autor: Sara Borys
Komentarze do: Kwasy tłuszczowe zapobiegają kurczeniu się mózgu