Według badań przeprowadzonych przez amerykańską agencję rządową, warzywa liściaste, takie jak na przykład sałata lub szpinak, są głównym źródłem zatruć pokarmowych. Informacja ta jest szczególnie przykra dla pracowników służby zdrowia, którzy zawsze przekonywali nas do jedzenia warzyw.
Doktor Patricia Griffin, współautorka badań, wyjaśnia, iż większość naszych posiłków jest bezpieczna, dlatego te doniesienia nie powinny zniechęcać nikogo przed jedzeniem pewnych produktów.
Należy po prostu zwracać uwagę na to, by wszystko było odpowiednio umyte oraz ugotowane.
Ponadto, mimo iż więcej ludzi zachorowało po zjedzeniu pewnych roślin, to jednak większa ilość zgonów została odnotowana po spożyciu zanieczyszczonego drobiu.
Każdego roku prawie 48 milionów Amerykanów cierpi z powodu zatruć pokarmowych, wśród których około 130 tysięcy trafia do szpitala, a 3 tysiące umiera.
W najnowszym raporcie dostarczonym przez amerykańskie Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC) znalazły się dokładnie informacje na temat różnych przypadków zatruć, do jakich doszło pomiędzy 1998 a 2008 rokiem.
Zobacz również:
Ponadto, agencja zwróciła szczególną uwagę na wykrycie źródła tych chorób.
Naukowcy byli zaskoczeni, gdy odkryli, że szczególną rolę w zatruciach pokarmowych odgrywają warzywa i owoce. Prawie jedna na 5 chorób miała swe źródło w spożyciu liściastego warzywa, a około połowa wszystkich przypadków wystąpiła po zjedzeniu produktów rolnych.
Według niektórych opinii, amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) powinna teraz poświęcić więcej uwagi na kontrolowanie warzyw i owoców.
Jeszcze w tym samym miesiącu Agencja przedstawiła propozycję poprawienia przepisów zabezpieczających produkty rolne, poprzez wprowadzenie nowych norm higieny wśród pracowników farm oraz przez ograniczenie kontaktu między produktami spożywczymi a brudną wodą oraz odchodami zwierząt.
Jak podkreślają eksperci, doniesienia te nie powinny zrażać nikogo do warzyw, gdyż większość chorób mających związek z produktami rolnymi jest powodowanych przez norowirusy rozsiewane najczęściej przez kucharzy i osoby zajmujące się żywnością.
Wobec tego, zatrucie pokarmowe jest bardziej związane z kuchnią czy restauracją niż z samym jedzeniem.
Co więcej, pomimo iż choroby wywołane przez warzywa i owoce są bardzo powszechne, to jednak takie zatrucia nie należą do najgroźniejszych.
Komentarze do: Liściaste warzywa powodem zatruć pokarmowych