Szukaj

Liście drzewa chleba świętojańskiego walczą z bakteriami zatruwającymi żywność

Podziel się
Komentarze0

Liście drzewa chleba świętojańskiego są uważane za substytut czekolady zdrowszy niż oryginał. Liście te bowiem nie zawierają kofeiny oraz teobrominy, która sprawia, że czekolada jest toksyczna dla psów.



Co więcej, liście te są również doskonałym źródłem substancji antybakteryjnych, zwalczających mikroby wywołujące listeriozę, jak wyjaśniają naukowcy w artykule opublikowanym w Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Nadhem Aissani wyjaśnia: coraz większe zagrożenie ze strony bakterii opornych na antybiotyki sprawia, że trzeba szukać nowych naturalnych substancji, które uchronią nas przed bakteriami powodującymi zatrucia pokarmowe. Przede wszystkim, potrzebujemy substancji, które zwalczą Listeria monocytogenes, czyli mikroba odpowiedzialnego za liczne epidemie zatruć pokarmowych oraz zgony.


Drzewo chleba świętojańskiego interesuje naukowców jako potencjalne źródło substancji antymikrobowych, ale jak do tej pory, badacze nie przetestowali jego właściwości na bakteriach z gatunku Listeria.

Raport przedstawiony w Journal of Agricultural and Food Chemistry opisuje przeprowadzone w laboratoriach testy, w których liście wspomnianego drzewa rzeczywiście okazały się skuteczne w ograniczaniu rozwoju bakterii Listeria.

Wyniki są tak zadowalające, że naukowcy już teraz planują przeprowadzenie podobnych testów na bakteriach żerujących na mięsie i rybach.

Komentarze do: Liście drzewa chleba świętojańskiego walczą z bakteriami zatruwającymi żywność

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz