Szukaj

Mąka sojowa zmniejszy ryzyko demencji?

Podziel się
Komentarze0

Naukowcy z Loughborough i Indonezji opracowali nowy produkt – mąkę sojową, która według nich być może poprawi pamięć starszych osób, a także zmniejszy ryzyko demencji.

Produkty na bazie soi, podobnie jak tofu, są powszechnie używane w kuchni azjatyckiej i jak się okazuje, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Nowy produkt natomiast, dzięki zawartości hormonów pochodzenia roślinnego i kilku witamin z grupy B może poprawić pamięć wśród starszych osób.

Eef Hogervorst, profesor bilogicznej psychologii, który opracował nową mąkę powiedział, iż badania wykazały, że spożywanie sojowej mąki przez starszych ludzi w Indonezji, znacznie poprawiło ich pamięć i co ciekawe, zmniejszyła się wśród tych osób liczba markerów związanych z demencją.

Mąka na wiele sposobów

Najnowszy produkt jest doskonałym rozwiązaniem dla ludzi starszych, którzy mają problemy z pogryzieniem pewnych produktów. Mąki używać można na wiele sposobów, np. w postaci płynnej, dzięki czemu staje się ona łatwo przyswajalnym produktem.

Kolejnym krokiem naukowców, jest rozszerzenie badań i przeprowadzenie ich na populacji z zachodu. Profesor wierzy, iż jest to przełomowy moment w nauce, gdyż być może w ten sposób uda się zapobiec problemom z pamięcią.



Komentarze do: Mąka sojowa zmniejszy ryzyko demencji?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz