Naukowcy z Loughborough i Indonezji opracowali nowy produkt – mąkę sojową, która według nich być może poprawi pamięć starszych osób, a także zmniejszy ryzyko demencji.
Produkty na bazie soi, podobnie jak tofu, są powszechnie używane w kuchni azjatyckiej i jak się okazuje, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Nowy produkt natomiast, dzięki zawartości hormonów pochodzenia roślinnego i kilku witamin z grupy B może poprawić pamięć wśród starszych osób.
Eef Hogervorst, profesor bilogicznej psychologii, który opracował nową mąkę powiedział, iż badania wykazały, że spożywanie sojowej mąki przez starszych ludzi w Indonezji, znacznie poprawiło ich pamięć i co ciekawe, zmniejszyła się wśród tych osób liczba markerów związanych z demencją.
Zobacz również:
- Układ odpornościowy w wieku starczym
- Jak unikać upadków w starszym wieku?
- Jak zmienia się układ nerwowy podczas starzenia się organizmu?
- Jakie są skutki starzenia się skóry?
- Zmiany spowodowane upływem czasu...
- Narządy czuciowe w procesie starzenia organizmu
- Na jakie operacje plastyczne seniorzy decydują się najczęściej?
- Czy można nauczyć się żyć z chorobą?
Mąka na wiele sposobów
Najnowszy produkt jest doskonałym rozwiązaniem dla ludzi starszych, którzy mają problemy z pogryzieniem pewnych produktów. Mąki używać można na wiele sposobów, np. w postaci płynnej, dzięki czemu staje się ona łatwo przyswajalnym produktem.
Kolejnym krokiem naukowców, jest rozszerzenie badań i przeprowadzenie ich na populacji z zachodu. Profesor wierzy, iż jest to przełomowy moment w nauce, gdyż być może w ten sposób uda się zapobiec problemom z pamięcią.
Komentarze do: Mąka sojowa zmniejszy ryzyko demencji?