Z badań szpitala Dziecięcego St Jude wynika, że dieta może mieć wpływ na rozwój choroby autoimmunologicznej kości. Wszystko spowodowane jest bakteriami jelitowymi, które mogą powodować zapalenie.
Niektóre diety mogą wywołać zmiany w ekosystemie bakteryjnym jelit, co może zmienić podatność kości na choroby autoimmunologiczne przez modyfikację odpowiedzi immunologicznej. Wyniki pojawiły się w publikacji online w czasopiśmie naukowym Nature.
Badanie daje wgląd w to, w jaki sposób tysiące bakterii i innych mikroorganizmów, które żyją w jelitach – wpływają na zdrowie. Drobnoustroje te, tworzą zróżnicowany ewoluujący ekosystem, który pomaga w trawieniu i pomaga również kształcić komórki odpornościowe, które następnie pełnią funkcję ochronną przed zakażeniem. Coraz więcej dowodów wskazuje, że zmiany w składzie mikrobiomu mogą przyczyniać się do rozwoju chorób. Począwszy od raka, a kończąc na chorobach przewlekłych i stanach zapalnych, takich jak stwardnienie rozsiane. Mechanizmy, które za to odpowiadają nie były jednak do końca poznane.
Zobacz również:
- Operacja lepsza niż leki przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
- Choroby zawodowe. Schorzenia układu mięśniowo-szkieletowego
- Kifoza
- Choroba Scheuermanna
- Ćwiczenia poprawiające kondycję kręgosłupa
- Zwyrodnienie stawów - profilaktyka zdrowia stóp
- Witamina D - profilaktyka osteoporozy
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
Badania przeprowadzono na mysim modelu. Myszy posiadały mutację genu Pstpip2, który prowadzi do zapalenia kości i szpiku we wczesnym okresie życia, co miało odzwierciedlać działania na organizmie dziecka.
Badacze wykazali, że zmiana składu odżywczej diety, doprowadziła do znacznego wzrostu i spadku niektórych bakterii jelitowych. Dotyczy to również bakterii zwanych Prevotella, które odpowiedzialne są za wywoływanie stanu zapalnego kości i szpiku, zapalenia stawów i innych zaburzeń zapalnych u ludzi.
Jednak odpowiednia dieta, która ograniczała wzrost Prevotella, ochraniała myszy przed zapaleniem szpiku kostnego.
Naukowcy przeprowadzili również kilka eksperymentów probiotycznych, które obejmowały suplementację antybiotyków o szerokim spektrum działania przez myszy. Naukowcy chcieli w ten sposób sprawdzić wpływ immunologicznej cząsteczki interleukiny-1β (IL-1β). Jak się okazało, cząsteczka ta przyczynia się również do stanów zapalnych, a testowane probiotyki hamowały wzrost IL-1β.
Badania te miały na celu pokazać, jaki wpływ mają różne diety. Niektóre z nich mogą przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych, zwłaszcza gdy opierają się produktach niezdrowych, podczas gdy inne typy diet mogą zapobiegać stanom zapalnym. Te analizy wymagają jednak dodatkowych badań.