Migrena a odżywianie
Wśród wielu czynników, które mają wpływ na występowanie bólów głowy, wymienia się również kwestie związane ze sposobem odżywiania. Szacuje się, że napoje i pokarmy, które spożywamy są w ponad 30% przyczyną pojawiającej się migreny.
Oczywiście nie wszystkie pokarmy z grupy „migrogennych” muszą zawsze wywoływać bóle głowy. Niestety problem jest bardziej skomplikowany. Otóż wiele zależy od tego, w jakiej sytuacji dany produkt jest spożywany – nie bez znaczenia jest towarzyszący Ci stres lub zmiany hormonalne w organizmie.
Wśród czynników, które powodują ataki migreny znajdują się spożywane posiłki. Niektóre produkty uważane są za szczególnie niebezpieczne – w tym:
- czekolada (w nadmiernych ilościach), jako ta, która zawiera tyraminę (aminokwas, który powoduje rozszerzanie lub zwężanie naczyń krwionośnych mózgu, stąd przez niektórych uważany jest za przyczynę bólów głowy). Tyramina występuje też w: serach dojrzewających, piwie, orzechach, czerwonym winie, wieprzowinie;
- kofeina – ból głowy może wystąpić tak w przypadku jej przedawkowania, jak i w sytuacji jej odstawienia. Jeżeli osoby są uzależnione od pewnej dziennej dawny kofeiny, wtedy jej niedobór może być traktowany przez organizm jako odstawienie i reagować zmęczeniem, stanem znacznie obniżonego nastroju, a także ból głowy.;
- czerwone wino – sugeruje się, że związki chemiczne zwane fenolami zawarte w czerwonym winie mogą sprzyjać bólom głowy. Trzeba jednak zaznaczyć, że u niektórych osób substancje zawarte w innych alkoholach (piwo, whisky, wódka) również mogą prowadzić do ataku migreny.
Zobacz również:
Zdarza się, że już po około 20 minutach (lub w przypadku glutaminianu sodu po godzinie) od zjedzenia produktu zawierającego niepożądane dodatki, wystąpią objawy:
- wrażenie napięcia skóry twarzy,
- rumieńce na twarzy,
- dolegliwości brzuszne,
- uczucie gorąca lub pieczenia w przełyku,
- zawroty głowy,
- ból głowy.
- nie rezygnować z posiłków – szczególnie zadbać o śniadanie, jest to pierwszy posiłek po nocnej przerwie
- jeść wtedy, gdy odczuwa się głód , nie należy się tez przejadać, bo po zbyt obfitym posiłku pojawia się zbytnia ociężałość,
- unikać napojów z kofeiną,
- zadbać komponowanie posiłków tak, aby zawierały dużo błonnika.
Z tej przyczyny dobrze jest zwrócić uwagę na to, czy spożywane posiłki nie przyczyniają się dodatkowo do nasilenia mdłości. Zaleca się w związku z tym:
- spożywanie w ciągu dnia kilku (do 5-6 małych posiłków), zamiast 2 czy 3 obfitych,
- spożywanie lekkostrawnych potraw,
- odpoczywanie po posiłku,
- wypijanie w ciągu doby od 1,5 do 2 litrów wody – niedostateczna ilość płynów w codziennej diecie może powodować odwodnienie, a przez to i bóle,
- unikanie produktów mrożonych lub bardzo zimnych, a jeżeli już takie spożywasz, staraj się je wolniej przeżuwać,
- unikanie – jeżeli jest się rozgrzanym – jedzenia zimnych, mrożonych pokarmów (chodzi o zbyt dużą różnicę, jaka występuje pomiędzy temperaturą ciała a mrożonym produktem).
- na bolące miejsce (kark, czoło lub skronie) nałóż woreczek z kostkami lodu,
- postaraj się o odprężenie – zdrzemnij się, weź kąpiel lub wyjdź na spacer,
- skorzystaj z porady fizjoterapeuty, są pewne ćwiczenia, których systematyczne wykonywanie pomoże w zwalczaniu skurczów mięśni szyi,
- delikatnie masuj palcem wskazującym lub kciukiem (ruchem okrężnym) przez czas od 7 do 15 sekund bolące miejsce, powtarzaj tę czynność kilka razy,
- jeżeli masz okazję, korzystaj z masażu – masaż powoduje zmniejszenie stresu, łagodzi także napięcie mięśni,
- wykorzystuj do masażu skóry olejki z lawendy lub mięty pieprzowej, są pomocne przy bólach migrenowych.
Komentarze do: Migrena a odżywianie