Brytyjscy naukowcy odkryli, że miód produkowany przez pszczoły z kwiatów drzew Manuka w Nowej Zelandii, ma właściwości zwalczania superbakterii odpornych na antybiotyki. Jeśli nawet już bardzo dobrze znamy właściwości aseptyczne miodu, wydawać by się mogło, że aż do tej pory nie docenialiśmy jego skuteczności.
Badacze z Uniwersytetu Wales Institute w Cardiff w Zjednoczonym Królestwie, odkryli, że miód Manuka jest zdolny do osłabiania bakterii obecnych na zainfekowanej ranie albo na powierzchniach szpitalnych. Dlatego też miód ten może pomóc w walce z organizmami odpornymi na antybiotyki, co stanowi rosnący problem, coraz bardziej niepokojący.
To właśnie w Nowej Zelandii, z kwiatów drzewa herbacianego Manuka, pszczoły produkują ten typ miodu. W rzeczywistości, kiedy zostanie on przefiltrowany i pozbawiony zanieczyszczeń, jest on stosowany w niektórych produktach pielęgnacyjnych na całym świecie.
Jest to właściwość, która stanowiła punkt wyjścia badań zaprezentowanych na spotkaniu Society for General Microbiology.
Zobacz również:
- Samobójstwa wśród nastolatków
- Pierwsza wizyta u ginekologa, czyli jak przygotować do tego nastolatkę
- Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych
- Nowoczesne metody badania płodu
- Zarazki z kranu - czy zagrażają naszemu zdrowiu?
- Pułapki diagnostyczne – choroby ukryte za maską
- Dlaczego regularne wizyty lekarskie są konieczne w starszym wieku?
- Jakość posiłków serwowanych w restauracjach wciąż kuleje
Aby dowiedzieć się więcej na temat miodu Manuka, naukowcy zdecydowali się przetestować jego właściwości na dwóch typach bakterii: streptokokach i pseudomonas. Wtedy wlaśnie brytyjscy uczeni zdali sobie sprawę z tego, iż miód miał właściwości łamania działań obronnych, które bakterie podejmowały przeciwko działaniu antybiotyków.
A bardziej precyzyjnie: wydaje się, że naturalna substancja nie pozwala tym organizmom na skuteczne przyczepianie się do powierzchni, co zazwyczaj pozwala na infekcję. Pokazuje to, że istniejące antybiotyki mogą być skuteczniejsze przeciwko infekcjom odpornym na antybiotyki, jeśli zostaną użyte w połączeniu z miodem Manuka, powiedziała pani profesor Rose Cooper, która prowadziła te badania.
Od tej pory, naukowcy oddali się poszukiwaniu nowych kombinacji, zawierających antybiotyki oraz realizowaniu testów klinicznych, mających sprawdzić ich skuteczność.
Aczkolwiek, profesor Rose Cooper podkreśliła, iż bardzo stanowczo odradzane jest powtarzanie tych prób w domu, przy użyciu miodu z hipermarketu. Poza tym, że tylko się wybrudzimy, nie osiągniemy nic. Dlatego nie jest to zalecane. My używamy miodu o jakości medycznej, a nie produktu, który możemy kupić w sklepie, wyjaśnia uczona.
Komentarze do: Miód w walce z superbakteriami (2)
Stosowanie miodu Rawerewa
1Miód Manuka jest rzeczywiście rewelacyjny, i to nie tylko stosowany wewnętrznie, ale też zewnętrznie, na skórę. A czy ktoś stosował miód Rewarewa, też z NZ? Warto spróbować?... pokaż całość
odporność
1Ja się mogę z czystym sumieniem podpisać pod tym artykułem. Mam 7 letniego syna, który chorował bardzo często. Przez 3 miesiące podawałam mu ten miód i odpukać nie choruje.... pokaż całość