Bardzo ładnie opisane właściwości. Warto przed zakupem jęczmienia zastanowić się nad jego formą. Susz z trawy czy sproszkowany sok? Niby to samo ale jednak różnice są.
kafka1224-05-2016 15:03
Sproszkowany suszony sok z młodego jęczmienia jest pozbawiony błonnika. Jest wyciskany z młodych pędów, a powstaje przez szybkie jego wysuszenie w bardzo niskiej temperaturze i przy zwiększonym ciśnieniu. Tyle wiem :)Zależy Ci na błonniku? Ogólnie postanowiłem ostatnio samemu zacząć pić młody jęczmień.
janerk24-05-2016 15:08
Zgadzam się z poprzednikiem, ja wybrałem młody jęczmień w formie suszu ze zmielonej wysuszonej trawy. Powstaje on przez wysuszenie, a następnie rozdrobnienie źdźbeł młodego jęczmienia. W opozycji do soku zawiera bardzo duże ilości błonnika, na którym szczególnie mi zależy.
trolek7324-05-2016 15:20
Ja miałem ogromny problem z rozróżnieniem napoju ze zmielonej trawy od soku z liści! Producenci chyba sami się gubią w tym czy ich produkt jest z suszu czy z liści młodego jęczmienia. A to przecież tak ogromna różnica. Ja nie mogę spożywać dużych ilości błonnika i koniecznie chce znaleźć sok. Jakie macie sposoby na odróżnienie soku od napoju z jęczmienia młodego?
wilczek24-05-2016 15:27
Od pewnego czasu piję sok z liści młodego jęczmienia i nie zamieniłbym go na napój z suszu. Po pierwsze ma przyswajalność zawartych w nim składników odżywczych na poziomie około 100%, po drugie nie zawiera błonnika, który właśnie wpływa na obniżenie przyswajalności składników, po trzecie jest żywy enzymatycznie i ma większą ilośc masy trwa przypadającą na jednostkę produktu. Minusem może być tylko to, że cena soku z liści młodego jęczmienia jest wyższa. Bierze się to ze specjalnej drogiej technologii produkcji.
sinless24-05-2016 15:33
To ja może odniosę się do plusów suszu z młodego jęczmienia :) Myślę, że jest nim tańsza cena oraz to, że susz z trawy "wymiata" z organizmu wszelkich niepożądanych gości i oczyszcza układ pokarmowy. Dla mnie jest to bardzo znacząca kwestia przy wyborze formy spożywania młodego jęczmienia.
Młody jęczmień - w jakiej postaci go spożywać?
Bardzo ładnie opisane właściwości. Warto przed zakupem jęczmienia zastanowić się nad jego formą. Susz z trawy czy sproszkowany sok? Niby to samo ale jednak różnice są.
Sproszkowany suszony sok z młodego jęczmienia jest pozbawiony błonnika. Jest wyciskany z młodych pędów, a powstaje przez szybkie jego wysuszenie w bardzo niskiej temperaturze i przy zwiększonym ciśnieniu. Tyle wiem :)Zależy Ci na błonniku? Ogólnie postanowiłem ostatnio samemu zacząć pić młody jęczmień.
Zgadzam się z poprzednikiem, ja wybrałem młody jęczmień w formie suszu ze zmielonej wysuszonej trawy. Powstaje on przez wysuszenie, a następnie rozdrobnienie źdźbeł młodego jęczmienia. W opozycji do soku zawiera bardzo duże ilości błonnika, na którym szczególnie mi zależy.
Ja miałem ogromny problem z rozróżnieniem napoju ze zmielonej trawy od soku z liści! Producenci chyba sami się gubią w tym czy ich produkt jest z suszu czy z liści młodego jęczmienia. A to przecież tak ogromna różnica. Ja nie mogę spożywać dużych ilości błonnika i koniecznie chce znaleźć sok. Jakie macie sposoby na odróżnienie soku od napoju z jęczmienia młodego?
Od pewnego czasu piję sok z liści młodego jęczmienia i nie zamieniłbym go na napój z suszu. Po pierwsze ma przyswajalność zawartych w nim składników odżywczych na poziomie około 100%, po drugie nie zawiera błonnika, który właśnie wpływa na obniżenie przyswajalności składników, po trzecie jest żywy enzymatycznie i ma większą ilośc masy trwa przypadającą na jednostkę produktu. Minusem może być tylko to, że cena soku z liści młodego jęczmienia jest wyższa. Bierze się to ze specjalnej drogiej technologii produkcji.
To ja może odniosę się do plusów suszu z młodego jęczmienia :) Myślę, że jest nim tańsza cena oraz to, że susz z trawy "wymiata" z organizmu wszelkich niepożądanych gości i oczyszcza układ pokarmowy. Dla mnie jest to bardzo znacząca kwestia przy wyborze formy spożywania młodego jęczmienia.
Polecamy:
Przepuklina brzuszna - przyczyny, objawy, leczenie
Właściwości oregano
Właściwości witamin
Szkodliwe dodatki do żywności
Sztuczne słodziki, czy warto je stosować?
Brak Magnezu
Właściwości cynku
Właściwości herbat ziołowych